вторник, 7 май 2024 г.

Божков може да бъде разпитан в Дубай с посредничеството на правосъдното министерство

Снимки: интернет

Бизнесменът Васил Божков, срещу когото в България се водят 4 дела и са му повдигнати 18 обвинения, може да даде показания от Дубай, където се укрива в последните 2 години. Пред БНТ правосъдният министър Надежда Йорданова уточни, че това може да стане чрез т. нар „механизъм при условия на взаимност“. За целта посредник това да се случи ще бъде министерството.

Коментарът ѝ дойде, след като спецпрокуратурата обяви, че не може да продължи делото срещу Божков, тъй като се укрива в чужбина, а в същото време се разбра, че той е дал информация пред полицията и пред европрокуратурата по сигнала срещу бившия премиер Бойко Борисов, пиарката Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов.

Йорданова обясни, че не само е възможно, но е и задължително да се направи разследване по твърденията на Божков. Според нея той може да бъде разпитан, въпреки че България няма договор за взаимопомощ с ОАЕ. По думите ѝ условията на взаимност са прилагани и при други съдебни дела.

Правосъдният министър обясни и каква е процедурата, за да се стигне до разпит чрез видеконферентна връзка. Първо орган на съдебната власт трябва да отправи искане до министерството какви действия иска да предприеме на територията на конкретната държава. След това ведомството се свързва с въпросната държава с молба за съдействие. При прилагане на условията за взаимност тази процедура може да се прилага и в обратна посока.

„За да бъде разпитан Божков, до ОАЕ може да пътува българин. Може и на място някой да го разпита. В тези процедури Министерство на правосъдието може да е посредник, а искането трябва да дойде от орган на съдебната власт. Всичко зависи от прокуратурата“, подчерта Йорданова, като припомни, че разпитът с видео конферентна връзка може да не се осъществи, само ако пречи на разкриване на обективната истина.

Тя изрази надежда, че европейските делегирани прокурори ще стигнат до край в разследването на случая. „Те са професионалисти, подбрани са с много високи критерии и вярвам в тях. Те са фокусирани и са много наясно какви са проблемите и как да стигнат до ефективни присъди и съм убедена, че ще го направят“, каза още правосъдният министър.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html