сряда, 8 май 2024 г.

Първата дама на Украйна: Ужасена съм за децата си, страхувам се за съпруга си

Снимки: Фейсбук
Олена Зеленска, съпругата на украинския президент Володимир Зеленски, която досега стоеше в сянка, от началото на войната в Украйна започна своята собствена битка в социалните мрежи. Тя разпрати писма до световните медии, обърна се към първите дами по света, публикува в социалните мрежи снимки на украински деца, жертви на руската инвазия, молейки за подкрепа и съпричастност.
Откакто съпругът й беше избран за президент на Украйна през 2019 г. Олена Зеленска правеше впечатление с тихото си и дискретно присъствие до държавния глава. Самата тя пред списание „Вог“ заяви, че предпочита да не бъде в светлината на прожекторите. Архитект по образование, след това телевизионен сценарист и майка на две деца, 44-годишната Олена изпълнява ролята на комуникационен мениджър и съветник на президента откакто Зеленски бе избран на поста.
Но от началото на войната, когато светът откри решителността на Володимир Зеленски чрез обръщенията и речите му в социалните мрежи, Олена Зеленска също наруши мълчанието си и се обърна към международната общност. Във Фейсбук, Инстаграм и Телеграм (единствено акаунтът в Туитър на нейно име е фалшив, обясни тя), Зеленска разказва на английски, немски и украински за ужасите на войната, посочвайки конкретни нейни жертви – малката Саша, която беше простреляна, докато се опитваше да избяга със семейството си и преживя ампутация, 12-годишната Анна, която се наложи да прекъсне химиотерапията си, и още, и още.
„И аз като другите майки съм ужасена за децата си. Като другите съпруги, аз също се страхувам за съпруга си”, казва тя, показвайки едно различно лице на войната през погледа на майката и жената.
 Заедно с украинския президент Зеленска остана в Украйна. Тя се крие на неназовано място от съображения за сигурност. Оттам тя даде интервю за американската Ей Би Си нюз чрез съобщения в WhatsApp, пак оттам помоли да се обяви зона, забранена за полети над Украйна. В отговор на многото искания за интервю, които получава, Олена Зеленска излезе на 8 март с публикация, озаглавена „Свидетелствам…“. В нея тя осъди „масовото убийство на украински цивилни“. „Когато Русия казва, че не води война срещу цивилни, първо посочвам имената на тези убити деца“, написа тя.
Някои анализатори видяха в обръщението й препратка към знаменитата статия на Емил Зола, публикувана през 1898 г., в който той заклеймява антисемитизма на френското правителство в делото „Драйфус“. Тя също е озаглавена „Аз обвинявам!“.
Със своите 2,6 милиона абонати в Инстаграм, Олена Зеленска има реалната възможност за влияние. Тя се обърна и към другите първи дами по света, молейки ги да подкрепят осигуряването на хуманитарни коридори за цивилните украинци.
„Не мога да си спомня в най-новата история за друга първа дама на демократична държава, която да е използвала социалните медии толкова много, за да се опита да раздвижи международната общност“, казва Симон Тибо, експерт по политическа комуникация в Университета в Монреал.
Източник: epicenter.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html