вторник, 7 май 2024 г.

Отвлеченият кмет на Мелитопол: 7 часа бях с торба на главата

Снимки: Фейсбук

На 11 март руските войски, които превзеха Мелитопол, отвлякоха Иван Фьодоров, 33-годишния кмет на града. Фьодоров прекара почти 6 дни в плен и накрая бе освободен при размяна с 9 руски военнопленници. Пред тв „Настоящее время“ Фьодоров разказа подробности как е прекарал дните в плен.

Той обясни, че размяната се е състояла трудно. Имало е 2 опита. Първият е бил на 14 март, возили си го 7 часа в кола нанякъде, но накрая руснаците са съобщили, че размяната не се е състояла и са го върнали обратно в ареста. Фьодоров е бил затворен в полицейския арест в Мелитопол.

Втория път – на 16 март, размяната вече е факт. Пленените руснаци са били младежи на 18-19 години, „но се въздържам да ги нарека деца, все пак те са дошли в Украйна, за да убиват“, казва Фьодоров. За пленничеството той споделя, че е било доста тежко. „Повярвайте, не беше леко. Возиха ме 7 часа с торба на главата и постоянно ми внушаваха, че украинците не се интересуват от мен“ , разказва той.

Не са го били, но са му оказвали психологически тормоз. Той бил сам в килията почти 6 денонощия, разпитван от 7-8 военни с автомати. От съседните килии са се чували викове на измъчвани хора. Фьодоров обяснява, че руснаците затварят там граждани на Мелитопол, за които смятат, че са диверсанти. Шестте дни са минали в разпити, с виковете на измъчваните в съседните килии. Карали са Фьодоров да подпише документи, че подава оставка. Той уточни, че тези документи нямат никаква юридическа стойност. „Тези хора са неграмотни. Не знаят какво е законодателството ни – не знаят, че кметът подава оставка пред общинския съвет и съветниците я гласуват“, обяснява Фьодоров. Той предполага, че не са посмели да измъчват и него, защото около отвличането му се вдигна световен шум.

Когато руснаците отвлякоха Фьодоров, инсталираха нов кмет – Галина Данилченко. Според Фьодоров „тя си подписа смъртната присъда. Сигурен съм, че Украйна ще възстанови своята държавност и тогава Данилченко няма да избяга от наказателно преследване. Като не изключвам руските спецслужби да я убият преди това. Затова казвам, че тя подписа смъртната си присъда“.

Източник: segabg.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html