събота, 27 април 2024 г.

САЩ изпращат една рота „Страйкър“ в България

Снимки: БТА; БГНЕС

САЩ ще изпрати една рота бронирани машини „Страйкър“ в България, заяви министър-председателят Кирил Петков след срещата си с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, който е на посещение у нас. Двамата се срещнаха в Министерския съвет, а след разговорите стана известно, че не е обсъждана възможността България да изпраща каквато и да било военна техника или боеприпаси за Украйна.

„Това е силен знак към всички наши съюзници в НАТО. Надявам се, че и други държави ще изпратят своите елементи към българската бойна група“, отбеляза Петков. Той посочи, че групата ще е под командването на върховния главнокомандващ на НАТО за Европа, а страната ни ще предложи нейният командир да е българин.

„Ние сме съюзници и увеличаваме нашата защита заедно“, каза Петков и благодари на Лойд Остин за това, че САЩ първи са отговорили на нашите искания за подсилване на бойната ни група.

Премиерът още веднъж потвърди, че на този етап страната ни оказва на Украйна единствено хуманитарна помощ, както и помага на украинските бежанци у нас. „България ще продължи да прави всички възможно, за да подкрепи Украйна в тази война, но бидейки толкова близо до конфликта, военна помощ към Украйна няма да бъде възможна“, коментира той.

Американският министър на отбраната благодари на Петков за лидерството, което поема нашата страна и изрази подкрепа за създаването на мултинационална бойна група, която ще бъде ръководена в България. След разговорите Лойд Остин подчерта, че подобряването на военната готовност на България и оперативната съвместимост с НАТО са от изключително голямо значение, тъй като Европа е изправена пред голямо предизвикателство в сферата на сигурността.

„Ето защо САЩ продължават да стоят редом до България и до нашите съюзници от НАТО. Продължаваме да работим заедно за траен мир в Европа“, отбеляза Остин. „Разговорът ни беше фокусиран върху това, което можем да направим, за да укрепим Източния фланг и да подобрим оперативната съвместимост“, каза още той след днешната си среща с Кирил Петков.

Лойд Остин е на двудневна визита в България. Вчера той посети полигона „Ново село“ и базата „Безмер“.

Иточник: bta.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html