вторник, 7 май 2024 г.

Бързото членство на Украйна в ЕС е възможно

Снимки: БГНЕС

Положителният изход от войната на Русия в Украйна минава през ясна позиция на Европейския съюз, че Украйна ще бъде част от Общността и ще има план за възстановяване и устойчивост на Украйна, за да може хората да постигнат това, за което днес дават живота си и Русия никога повече да не може да разрушава украински градове. Това коментира бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов в сутрешния блок на БНТ.

Според него бързо членство на Украйна в ЕС е възможно, като се има предвид и изявлението на германския канцлер Олаф Шолц, че за Съюза е започнало ново летоброене.

По думите на Шаламанов Путин се е провалил в постигане на стратегическите цели в рамките на два-три дни да смени правителството в Киев с марионетно, което да започне процес на „денацификация“, което означава изтребване на всички хора, които предпочитат свободата пред подчинението на Русия, които предпочитат ЕС пред това Украйна да се превърне в Беларус.

Бившият служебен министър на отбраната постави акцент върху изявлението на премиера Кирил Петков, че България ще има реален кризисен щаб – временен междуведомствен ситуационен център по кризата. За страната ни е нужно всеобхватно планиране, защото когато ЕС излъчва готовността Украйна да бъде възстановена, ние също трябва да се включим в това възстановяване. Шаламанов е убеден, че именно Европейският съюз е гаранцията, че Русия няма да бъде заплашвана от Европа. България ще може да закупи нова военна техника, а наличната у нас съветска техника ще бъде изведена от употреба. „Парламентът ще отговори с механизъм за финансиране – с фонд за превъоръжаване и устойчива отбрана, по който вече работим в „Демократична България“ и който ще внесем за обсъждане в коалиционен формат още в края на следващата седмица“, допълни експертът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html