сряда, 8 май 2024 г.

Митрофанова се извини на Кирил Петков

 

Снимки: МС; БГНЕС

Руският посланик Елеонора Митрофанова е провела среща с премиера Кирил Петков, съобщи официалният сайт на Министерски съвет.

Министър-председателят призова първия руски дипломат да се придържа към общоприетите норми на дипломатическо общуване и изиска да от нея да се отнася с нужното уважение и да не използва обидни квалификации към българските институции. Посланик Митрофанова се е извинила на министър-председателя, гласи още съобщението.
Петков е изразил и възмущението си, че в официалния си поздрав към страната ни по повод 3 март, руското правителство оприличи войната в Украйна с Освобождението на България:
“Нашата признателност към руския народ за Освобождението не може да бъде принизявана чрез сравнения с днешната братоубийствена война в Украйна”, подчертал е той.
Премиерът е настоял посолството на Руската федерация да не се намесва във вътрешната политика на България, в съответствие с международните конвенции. „Министър-председателят приветства декларираното от руския посланик намерение за конструктивен тон оттук нататък“ и „призова за спиране на войната и връщане към диалога“, се казва още в написаното на сайта на Министерски съвет.
За срещата първо се разбра, след като учителят историк Емил Джасим сподели снимка на колата на посолството пред сградата на Министерски съвет.
На 1 март Фейсбук-профилът на посолството обяви, че са създали свой канал в Telegram заради това, че сайтът му е блокиран от началото на руската военна инвазия в Украйна. В съобщението се казваше, че това се е случило в резултат на „информационната агресия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги“. Митрофанова сравни войната в Украйна с освобождението на България.
Ден по-късно МНВР обяви двама други служители на посолството за „персона нон грата“ и изрази протест срещу публикуването на обидни публикации от дипломатическото представителство, оглавявано от Митрофанова.
„Използваният от посолството език е несъвместим с дипломатическата практика и обществени норми и представлява недвусмислена обида към Република България. Настояваме посолството незабавно да премахне въпросните публикации и да поднесе извинения по съответния ред“, каза говорителят на МВнР на брифинг.
На 2 март стана главният прокурор Иван Гешев обяви, че е разкрит случай на нерегламентирана разузнавателна дейност от гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет. Елеонора Митрофанова отказа да се яви на поисканата в същия ден среща в МНвР.

Източник: boulevardbulgaria.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html