сряда, 8 май 2024 г.

Проф. Тодор Тагарев ще е новият министър на отбраната

Снимки: интернет

Проф. Тодор Тагарев ще е новият министър на отбраната, научи „24 часа“ от източник с висока степен на достовeрност от управляващата коалиция. Той бе единият от вариантите, другият бе Велизар Шаламанов.

Преди заседанието на правителството прeмиерът Кирил Петков съобщи, че иска оставката на досегашния министър Стефан Янев и че името на заместника му ще стане ясно следобед.

Тагарев е военен експерт, дългогодишен служител в системата на българската отбрана. През 2013 г. е министър на отбраната в състава на служебното правителство на Марин Райков. И Тагарев е завършил Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика. През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски“ в СССР, а през 1994 г. – в Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ. И той е работил в НАТО. От 2005 до 2008 г. Тагарев е бил член на Борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел „Системни анализи и проучвания“.

Преди дни Шаламанов и Тагарев се обединиха около мнението, че „основната цел на наредената от руския президент Владимир Путин военна операция в Украйна в ранните часове на четвъртък е сваляне на настоящите управляващи в Киев, инсталиране на марионетно правителство и физическото унищожаване на всички, готови да се съпротивляват“.

“Путин не желае да има свободна, демократична, независима Украйна за съсед на Русия. Затова целта му е да установи марионетно управление”, заяви Шаламанов пред „Свободна Европа“ в четвъртък с уточнението, че “по-страшното е, че с навлизането на това управление се цели да бъдат унищожени абсолютно всички хора в Украйна, които биха оказали съпротива”.

Проф. Тодор Тагарев също е на мнение, че целта на инвазията, наредена от Путин, няма да се ограничи само с Донецк и Луганск, а ще има за цел по-голяма част то Източна Украйна и дори цялата страна.

“Осем години имаше обстрели по линия на конфликт между сепаратистите и Украйна. В момента имаме удари по реална военна сила, имаме инвазия”, каза пред БНТ Тагарев.

Изтгочник: 24chasa.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html