петък, 3 май 2024 г.

Зеленски иска незабавно в ЕС

Снимик: интернет

Украинският президент Зеленски се обърна с молба за незабавно присъединяване на неговата страна към ЕС по нова специална процедура. „Но нашата цел е да бъдем заедно с всички европейци и най-важното – да бъдем равнопоставени“, каза той. „Сигурен съм, че го заслужавахме. Сигурен съм, че всичко това е възможно“, подчерта държавният глава.

„Украйна принадлежи на Европейския съюз и блокът би искал страната да се присъедини към него с времето“, заяви по-рано председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Euronews. „Наистина те принадлежат към европейското семейство. Те са едни от нас и ние искаме да влязат в ЕС“, каза тя.

„Всяка война има цена и солидарността с Украйна е огромна. Ако погледнете бежанците, които приемаме в ЕС, финансовата подкрепа и военното оборудване, което предоставяме, всичко това показва колко силна е солидарността с Украйна. Те споделят нашите ценности. Защитават нашите принципи. Украйна участва в някои наши процеси, като например интеграцията на украинския пазар към единния пазар. Имаме тясно сътрудничество в енергетиката и други сфери. Те принадлежат към нас. Те са едни от нас и искаме да се присъединят“, заяви още Урсула фон дер Лайен.

Източник:  nova.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html