четвъртък, 9 май 2024 г.

Гешев привика на разпит Кирил Петков и Лена Бориславова

Снимки: БГНЕС

След като прие главния прокурор Иван Гешев в Министерския съвет в петък, сега Кирил Петков ще върне визитата в прокуратурата, само че на разпит. Причината е, че по време на срещата им в петък Петков, както и началничката на кабинета му Лена Бориславова посочили лица и прякори, които според тях са в основата на корупцията в България.

Това се разбра от съобщение на държавното обвинение. Прокуратурата ще извърши пълна проверка на списък от лица, посочен от министър-председателя Кирил Петков в проведената в петък работна среща с главния прокурор Иван Гешев, съобщи прокуратурата днес. В съобщението на прокуратурата специално се подчертава, че на срещата в петък присъствала и Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на премиера, която също посочила лица.

„С оглед изясняване в пълнота на предоставената информация г-н Кирил Петков и г-жа Лена Бориславова ще бъдат призовани да се явят във Върховната касационна прокуратура с цел предоставяне на пълен списък с лицата, посочени в хода на работната среща, както и данните, респективно доказателствата, за евентуално извършени от същите лица престъпления или нарушения“, се казва в съобщението.

„По време на срещата министър-председателят е посочил имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната и спрямо които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност“, разкрива прокуратурата днес. Около двадесет души са основата на корупцията в България, обяви неотдавна от Брюксел премиерът Кирил Петков, след като бе изслушан от комисията ЛИБЕ на европарламента.

Прокуратурата не пропуска и днес да хвърли камъни в градината на МВР. В съобщението й по повод срещата на Петков с Гешев се казва, че „главният прокурор е разяснил, че съгласно Конституцията и законите на страната, разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР, които при установяване на данни за извършени престъпления следва незабавно да уведомят прокуратурата“. Прокуратурата напомня още, че гражданите и длъжностните лица имат задължение незабавно да уведомят разследващите, когато узнаят за извършено престъпление.

Отговорът на премиера не закъсна. „Бях уведомен, че главният прокурор ме кани на разпит да оповестя информации, които са публично известни, но на които той би се радвал да се информира от мен. С удоволствие приемам поканата и искам да попитам следните въпроси:

„Мата Хари“

„Магнитски“

Има ли директна връзка между заема в ББР и фактът, че Пеевски е бил акционер в „Булгартабак“?

„Осемте джуджета“

„Барселонагейт“

Автомагистралите и ГЕРБ

„Булгаргаз“

Главният въпрос, който обсъдихме беше дали спецпрокуратурата трябва да се затвори“, каза Петков.

Източник: segabg.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html