четвъртък, 2 май 2024 г.

Байдън: Русия да забрави за „Северен поток-2“, ако нахлуе в Украйна

Снимки: Туитър
Президентът на САЩ Джо Байдън обеща, след разговори с германския канцлер Олаф Шолц, че газопроводът „Северен поток 2“ няма да заработи, ако Русия нахлуе в Украйна, предаде news.bg.
„Ако Русия нахлуе, ако танковете ѝ, войските ѝ отново преминат границата с Украйна, тогава вече няма да има „Северен поток 2″. Ние ще го направим“. Това каза Байдън в отговор на въпрос по време на пресконференция, цитиран от АП. Президентът на САЩ дори добави: „Обещавам, че можем да го направим“.
От своя страна Шолц дипломатично каза, че „ще действаме съгласувано“ по отношение на санкциите. „Всички забравят, че Русия трябва да може да продава петрол и газ. Русия разчита на това. Това по същество е единственото нещо, което има, ако говорим за износ“, припомни Джо Байдън. Според него Русия ще пострада, „ако подобни доставки спрат“.
В същото време американският лидер припомни, че САЩ мислят как да помогнат на Европа, ако срещне прекъсвания на доставките на газ от Русия. Байдън каза още, че не знае дали руските власти са взели решение как да се справят с Украйна, но препоръча на американците да напуснат украинска територия. „Имах многобройни разговори с руснаците, в частност с Путин. Не мисля, че той самият знае какво ще направи“, каза американският президент.
Байдън също така нарече Германия един от най-важните и надеждни съюзници на Съединените щати. „Германия е един от най-важните ни съюзници в света. Нямаме съмнения относно силата на партньорството между Германия и Съединените щати. Никакво“, каза Байдън. Той отбеляза, че САЩ имат пълно доверие на Германия, както и че обсъждането на ситуацията около Украйна е била най-дълго по време на разговорите му с Шолц. Той заяви, че САЩ, заедно с Германия и други съюзници, работят заедно за постигане на дипломатическо уреждане на ситуацията около Украйна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html