сряда, 8 май 2024 г.

САЩ изпращат делегация у нас заради Украйна

Снимки: интернет
„Американската администрация изпраща междуведомствена делегация следващата седмица в Брюксел, София и Букурещ, за да обсъдят ситуацията около Украйна“, съобщиха в петък от пресслужбата на Държавния департамент.
Делегацията ще се оглавява от съветника на Държавния департамент Дерек Шолет. Позицията му е равносилна на поста заместник-ръководител на американското външно министерство.
Американски емисари ще бъдат в България, Румъния и Белгия от 7 до 11 февруари.
Посещението ще бъде „продължение на мащабни дипломатически усилия“ на Вашингтон, заедно с неговите „европейски съюзници в подкрепа на единен подход“ към Русия в настоящата ситуация около Украйна, заяви Държавният департамент. Според ведомството тези съвместни усилия целят да насърчат Русия „да избере дипломация и деескалация“.
В България Шолет и обкръжението му ще проведат нов кръг от двустранния стратегически диалог. В Румъния ще обсъдят, наред с другото, разполагането на допълнителни американски военни части. В Белгия ще се срещнат с представители на НАТО и ЕС, за да продължат дискусиите по ситуацията около Украйна, да проучат напредъка на диалога с Москва за сигурността, както и развитието на потенциални нови строги икономически санкции срещу Русия.
Източник: flashnews.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html