понеделник, 29 април 2024 г.

Светът е олимпиада! Откриха официално Игрите в Пекин

Кадри: БНТ
„Един свят – едно семейство. Обединени заедно.“ Това е мотото, под което премина скромната церемония по откриването на XXIV Зимни олимпийски игри в Пекин. Факелът с олимпийския огън в китайската столица ще грее в „сърцето“ на голяма снежинка в следващите 17 дни като символ на олимпийската воля и дух. Снежинката е съставена от елементи с имената на 91 нации, които ще се състезават в Китай. В Пекин ще бъдат раздадени 109 комплекта медали в седем спорта, обединяващи 15 дисциплини.
Фойерверки избухнаха над „Птичето гнездо“ на същото съоръжение, на което бяха открити и Летните олимпийски игри преди 14 години. Пекин ще бъде първият град в историята, който приема и летни, и зимни игри.
Около час след началото на церемонията през стадиона премина и българската делегация. Въпреки че не всички наши състезатели, които ще ни представят в китайската столица, имаха възможност да се включат в парада на нациите, представителите ни – знаменосците сноубордистът Радослав Янков и биатлонистката Мария Здравкова развяха гордо родния трибагреник.
„Възможно е да напишем тази нова глава на световния спорт, благодарение на нашите любезни домакини. За съжаление, глобалната пандемия все още е реалност, затова нашата голяма благодарност е още по-дълбока към организаторите, властите и целия китайски народ. Нашите сърца са и със спортистите, които заради пандемията не могат да сбъднат своята олимпийска мечта“, заяви президентът на МОК Томас Бах по време на откриването.
„Ние показваме на света, да, възможно е да бъдем големи съперници, но в същото време ще живеем мирно и с уважение един спрямо друг. Това е мисията на Олимпийските игри, да ни обедини в мирно състезание, да строим мостове и никога да не издигаме стени“, допълни Томас Бах.
Игрите официално бяха открити от президента на Китай Си Дзипин.
Близо 3000 души взеха участие в откриването, пет пъти по-малко от събитието преди 14 години, но визуалните ефекти и невероятните фойерверки успяха да впечатлят зрителите на далеч по-скромната церемония. Точно както в Токио преди шест месеца, на трибуните нямаше зрители с билети, въпреки че 1/3 от стадиона беше пълен с дипломати, журналисти, местни жители и членове на щабовете, които аплодираха спортистите.
Сред гостите бяха спортният министър Радостин Василев, както и председателят на БОК Стефка Костадинова.
Източник: bntnews.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html