сряда, 8 май 2024 г.

Телескопът Джеймс Уеб на НАСА може да открие извънземен живот за 20 часа

Илюстрация: dottedhippo / iStock/

Няколко дни ни делят от следващото поколение астрономи. Когато космическият телескоп Джеймс Уеб стартира през декември, той ще сигнализира за началото на нов етап за изучаване на Вселената, а учени от НАСА и другаде смятат, че може да открие признаци на атмосфера, способни да поддържат живот в извънземни светове извън нашата слънчева система.

Но как ще изглежда процесът на оценка на тези планети и колко време ще отнеме? Оказва се, че някои планети могат да разкрият признаци на живот приблизително до 20 часа, според скорошно проучване.

Разбира се, това може да не се случи за 20 последователни часа, но все пак ще е светкавично. Има няколко метода за идентифициране и анализиране на свойствата на извънземните светове извън нашата слънчева система. Доста рядко се случва телескопът да вижда далечни светове по начина, по който виждаме планетите в нашата слънчева система, осветени от Слънцето. Ето защо т.нар. транзитен метод се оказва най-стабилният досега.

Транзитният метод е средство за откриване и изучаване на свойствата на планета чрез „понижаване“  яркостта на звездата-домакин, докато планетата преминава между нея и нас, като наистина малко слънчево затъмнение. Но когато космическият телескоп Джеймс Уеб на живо трансформира изследванията на екзопланети, той вероятно ще предложи първия шанс, който учените някога са имали да търсят биосигнатури в атмосферите на извънземни светове чрез трансмисионна спектроскопия.

300 милиона планети може да поддържат живот в нашата галактика Млечния път. В стремежа си да потвърдят това, изследователите се заели да проучат как този метод ще действа за телескопа, когато търси две съединения, които сочат наличието на живот: CH4 и C02 (метан и въглероден диоксид). По-конкретно, на обещаващ кандидат, наречен TRAPPIST-1e, за който учените подозират, че има атмосферни условия, подобни на древната Земя (преди 2,5 до 4 милиарда години).

Въпреки че в проучването не са направени предположения за състава на облачния/мъглив слой на този извънземен свят, изследователите откриват, че Джеймс Уеб може да се нуждае само от 5 до 10 съвместно добавени транзита, измерени чрез инфрачервения спектрограф (NIRSpec) на телескопа.

Но това ще се случи, само ако атмосферата е прозрачна и наляганията на нейния слой облак/мъгла са между 100 и 600 милибара (0,1 до 0,6 от атмосферното налягане на Земята на морското равнище).

Разбира се, може да минат години, преди да разберем със сигурност, че планета, обикаляща около далечна звезда, има атмосфера, благоприятна за живот, какъвто го познаваме. Но с толкова много потенциални кандидати – вероятно милиони в нашата галактика, в зависимост от условията около звездите на червените джуджета – очакват по-внимателна инспекция с космическия телескоп Джеймс Уеб.

Вече е време да се отдадем на надеждата, че търсенето на живот извън Земята достигна този критичен праг, където големият въпросителен знак за нашата самота във Вселената може да се превърне във възклицание.

Източник: INTERESTING ENGINEERING

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html