вторник, 14 май 2024 г.

Албум с икони от региона на Бургас и Странджа представят днес

Днес, 24.11.2021г. от 16.00 ч. в Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“ ще се състои официално представяне на най-новото издание на БХГ – двуезичен албум “Икони от Странджа и региона на Бургас”.

Галерията притежава една от най-ценните и уникални колекции от църковна живопис от региона на Бургас и Странджа. Иконите, показани в този каталог са представителна извадка на образци от ХVI до началото на ХХ век. Професионално са заснети и представени 115 броя икони, царски двери, олтарен кръст и техни детайли от фонда на БХГ „Петко Задгорски“. Четиридесет броя от тях не са показвани и представяни пред широката публика. Те са почистени, реставрирани, консервирани и експонирани в иконна зала на галерията.

В експозицията от икони на Бургаската художествена галерия се среща изключително разнообразие като стилистика и подход на работа на иконописците, като малкото икони от черноморските градове са едни от най-старите образци в сбирката.

Екип по проекта:

Климент Атанасов, реставратор на иконите

Георги Динев, съставител, 2021

Мария Алексиева, съставител, 2021

Лилия Моллова, съставител, 2021

Петър Пецин, художник на корицата, 2021

Емил Спасов, фотография, 2021

Преводаческа агенция „БЕЛ”, превод

 

Рецензии:

проф. д-р Марин Добрев, директор на Художествена галерия Стара Загора

Георги Динев, директор на Бургаска художествена галерия “Петко Задгорски”

 

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Министерство на културата по програма „Финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства“.

Партньори по проекта: Община Бургас, Художествена галерия Стара Загора, Културен център Морско казино гр. Бургас, Дружество на художниците – Бургас, СБХ – гр. София НХА – филиал Бургас, със съдействието и подкрепата на учените от Института за изследване на изкуствата при Българската академия на науките.

 

Източник: Бургаска художествена галерия “Петко Задгорски”

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html