неделя, 28 април 2024 г.

Ириомоте – дивият японски остров, който трябва да посетите

снимки: euronews

Отдалеченият японски остров Ириомоте е част от префектурата Окинава в Източнокитайско море и се състои от 160 субтропични острова – много от тях покрити с гъста джунгла. Само 49 от тези острови са обитавани от хора, което прави архипелага идеалната дестинация за пътници, които искат да слязат от утъпканите пътища през 2022 г.

Ириомоте е на 40 минути с лодка от остров Ишигаки – търговското сърце на архипелага – и е обитаван от малко над 2000 души. Рай за любители на природата, над 90 процента е покрит с тропически гори, включително най-голямата мангрова джунгла в Япония.

Островът е добавен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Какво да правите на остров Ириомоте?

На Ириомоте има няколко страхотни туристически пътеки, много от които ви водят през редки и уникални екосистеми. Можете да следвате пътеки в дълбините на гората и да намерите скрити водопади, или ако предпочитате да изследвате брега, можете да се движите по крайбрежието с каяк или кану и да посетите богатите мангрови джунгли.

Ако планирате туризъм в Ириомоте, препоръчително е да се подготвите. Субтропичният климат и екосистемата на тропическите гори на острова означават, че вали често, така че не забравяйте да опаковате тези водоустойчиви.

Какви животни мога да видя на остров Ириомоте?

Ириомоте е дом на някои редки и застрашени животни. Те включват дивата котка Ириомоте, която е открита за първи път през 1965 г. и се среща само на този остров – въпреки това е нощна, така че шансовете да я забележите са доста малки. Може да имате повече късмет с Giant Skink на Kishinoue – вид гущер, кръстен на японски биолог – който може да се намери само в архипелага и региона Мияко в Япония.

На острова има и други редки видове, включително гребеният змийски орел и китайската костенурка.

А от април до юни, ако посетите острова след тъмно, ще можете да станете свидетели на светулките Yaeyama Hime, които осветяват нощното небе и се смесват със звездите отгоре.

Круизи с лодка около Ириомоте

Един от най-добрите начини да разгледате острова е с лодка.

Круизът по джунглата по река Ураучи ще ви отведе по най-дългата река на архипелага и през околните мангрови гори. От мястото за спускане можете да се изкачите до платформата за наблюдение на водопада Мариудо и да видите един от най-зашеметяващите водопади в региона.

Плажовете на острова

Бреговата линия Ириомоте е осеяна с пясъчни плажове, като най-известният е плажът Хошинозуна. Hoshinozuna означава „пясък във формата на звезда“ и името се отнася до малките звездовидни вкаменелости, които покриват плажа, останки от едноклетъчни организми, живели на морското дъно преди милиони години.

Ако обаче търсите рай, не търсете по-далеч от плажа Фунауки.

Село Фунаки е дом на само 50 жители и без главни пътища навътре или навън е наистина изолирано. До плажа може да се стигне само с лодка от пристанището Ширахама, като фериботите се движат няколко пъти на ден.

Кристално чистите води и златните пясъци означават, че пътуването тук си заслужава усилията, просто се уверете, че не пропускате лодката обратно.

Източник: euronews

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html