четвъртък, 16 май 2024 г.

Корнелия Нинова подаде оставка като лидер на БСП

АНТЕНИ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подава оставка. Това обяви самата тя след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП.

„Изчаках окончателните резултати и оценявам този за БСП като катастрофален. Затова има много причини – и обективни, и субективни. Моля да приемете всичко, които ще кажа от мое собствено име, а не като ангажиране на партията“, обясни Нинова.

Като обективни причини тя посочи машинния вот и коронакризата. „Но има и субективни и те са много, което е разговор вътре в партията. Отговорността я поемам аз изцяло. От вчера една група ми иска оставката, но тя го прави от 5 г., друга група звъни и не иска оставка и ме подкрепя. Но е абсолютна изненада, че служебното правителство ми иска оставката чрез Антон Кутев. И членове на инициативния комитет на Радев ми изпратиха писмо. Да не се занимават с партийни въпроси, а инициативният комитет да си гледа балотажа“.

„Поемам цялата вина и отговорност за това, че мълчах“, каза Нинова. „Пет години вътрешната опозиция не спря. Мълчейки, смятайки, че като не отговарям ще запазя единството на БСП, не казах, че става въпрос за борба със задкулисието. Защото тази опозиция се отглеждаше от Борисов. Той падна от власт и тази група се прехвърли в служебния кабинет“, заяви Нинова.

„Сега най-важното е сформирането на редовно правителство и на трайно мнозинство в парламента, което да изведе България от кризата“, каза лидерът на БСП.

Тя разказа, че вчера е получила обаждане от Кирил Петков и Асен Василев и покана за преговори за правителство, която е приела. „Започваме преговори, но в този разговор си казахме, че първо ще сложим на масата програмите си и ще търсим общите неща и обединение. След това ще работим във формат експертни групи по секторни политики, които да подготвят програмата на бъдещото правителство“, обясни Нинова. И допълни, че и сега от БСП ще бъдат разумни, отговорни, диалогични и принципни, за да има работещо правителство и парламент.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html