събота, 18 май 2024 г.

Доц. Ангел Кунчев: Не бъдете лековерни, имунизирайте се!

Снимка: 24 часа

„Сблъскваме се със ситуации, в които хората дават по 300 лв., за да им бъде направена нереална ваксинация, след като са взели фалшив сертификат. Скептично настроен съм към побългаряването на сертификатите, включително пускането на антителата като критерий за получаването на такива. Още имам отделни признаци на пост-COVID – косопад, кашлица, но нещата вече са добре“ Това казва доц. Ангел Кунчев, който вече се възстановява след заболяването, в интервю за „24 часа“.

Навсякъде има антиваксъри, но тук са много агресивни, нямат спирка, няма лични пространства, няма правила. Използват лъжи, манипулации, всичко и по всякакъв начин.Българите не искат и да се тестват – “щели да вземат ценното им ДНК и да го изнесат някъде”, прочетох в отказа на една майка, казва той.

За доц. Ангел Кунчев се заговори, след като на 12 октомври стана ясно, че се е самоизолирал заради симптоми на COVID.  Започнаха спекулации  в социалните мрежи,  че е в тежко състояние в реанимацията на ВМА. Дори че е починал.

В профила си във фейсбук призова: “Не бъдете лековерни, направете най-доброто за себе си – имунизирайте се!”.

Той сподели, че е „шашнат от мащабната агресивна антиваксинална пропаганда, която се води“. За една личност могат толкова неща да се измислят, напишат, изговорят и манипулират – представете си колко неверни работи срещаме и четем по всякакви поводи, свързани със заболяването.

„Имунизиран съм от февруари и беше време за трета игла, но поради тичане насам-натам все я отлагах, не я направих и вирусът ме изпревари. Въпреки това протичането беше сравнително леко, което е чудесно, защото съм на 62 години с хипертония, диабет и ритъмни смущения и със сигурност вирусът щеше да ме отнесе. Дори и средният COVID при такива заболявания дава най-тежките усложнения. Не си правя никакви илюзии – ако не бях имунизиран, нещата щяха да бъдат фатални“, казва доц. Ангел Кунчев.

„Около 5-6 дни беше активната част на заболяването. Намериха данни за начална лека пневмония, но в момента всичко е добре. Тъй като това е заболяване на малките съдове обаче, то засяга всички органи и системи и не бива да се подценява. Където имаш някаква слабост, веднага я засилва. Където имах оплаквания, там ме удари и мен – 2-3 дни кръвното, 2-3 дни нещо друго“, уточнява доц. Кунчев.

Източник: 24 часа

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html