неделя, 5 май 2024 г.

Премахват култов ресторант в центъра на София, строят офиси

В градината на столичния ресторант „Синия лъв“, намиращ се зад Народния театър, ще бъде построена 6-етажна офис сграда, съобщи „Дневник“. Проектът предвижда още под бъдещото здание да се построи и подземен паркинг на 3-етажа. В момента в градината има множество дървета, които предстои да бъдат изсечени.

Съществуващата ниска сграда на ресторант „Синия лъв“ ще бъде преустроена в общинска детска градина, която ще се ползва от жителите на район „Средец“.  Това е потвърдил единият от собствениците на фирмата „А-Трейд 3000“, която притежава терена – Димитър Борисов (той и съдружникът му Иво Иванов са по-известни със сметосъбиращата компания „Титан“).

На метри от „Синия лъв“, на съседната пряка – ул. „Кузман Шапкарев“ – ще бъде построена още една сграда на мястото на стара триетажна къща, чийто статут на културна ценност е свален.

В района ще бъдат изсечени общо 35 дървета. Те попадат в строителното петно и това е основанието на общинската комисия по околна среда през 2018 г. единодушно да одобри премахването им. „Повечето самонастанили се дървета не са в много добро естетическо и физиологично състояние, а 11 са в лошо състояние“, е записано в становището, подписано от Лорита Радева от ГЕРБ, председател на комисията. В градината на „Синия лъв“, те са по-малко от 35. „Дърветата, обозначени в схемата към становището, са в няколко имота, а не само в този, където ще се строи“, смятат от район „Средец“. Запитана от „Дневник“ къде точно са обозначените 35 дървета за премахване, Лорита Радева каза, че трябва да провери детайлно документацията, тъй като казусът е разглеждан преди четири години, и че след това ще коментира.

На същото заседание през 2018г. общинарите са предложили като компенсация да бъдат засадени три пъти повече нова растителност, но не става ясно къде е възможно да стане това.

Под целия имот на градината ще има подземен паркинг, а бъдещото здание на ул. „Иван Вазов“ 4 ще е залепено за съседното на ъгъла с ул. „Кузман Шапкарев“. Отстояние само от 3 метра ще дели новата сграда от старата къща на „Синия лъв“.

Теренът на ресторанта с градината е с площ 1.55 дка и е собственост на фирма „А-Трейд 3000“ ЕООД на Иво Иванов и Димитър Борисов, по-известни със сметосъбиращата компания „Титан“. Имотът е бил държавен до 2005 г., но е приватизиран след сделка с тогавашния областен управител на София.

Eдноетажната къща на ресторант „Синия лъв“ е общинска собственост, но земята под нея също е на частната „А-Трейд 3000“. „Къщата е предоставена за клуб на ГЕРБ-СДС, но е дадена под наем за ресторант“, обясниха от район „Средец“. Тя е защитена от Закона за културното наследство като паметник на културата и няма да се събаря. Районният кмет Трайчо Трайков предлага тя да стане детска градина, но трябва съгласието на собственика на земята.

Единият от собствениците – Димитър Борисов,е потвърдил, че върху терена ще се строи офис сграда. „Предоставили сме терена на Пощенска банка да построи техни офиси. Строежът може би ще започне след две-три години, защото има процедури в общината, а и още няма проект за сградата“, обясни той. Бъдещето на къщата на ресторант „Синия лъв“ е да се преустрои в общинска детска градина. „Имаме договорка да я дадем за детска градина на общината“, подкрепи Борисов идеята на районния кмет.

През 2017 г. фирмата е поискала от главния архитект на София Здравко Здравков виза за проектиране, но за да я получи, трябва влязъл в сила работен устройствен план (РУП). През 2020 г. собственикът е подал заявление за изработване на проект за Подробен устройствен план за многофункционална офис сграда и РУП. Получено е разрешение и сега арх. Здравков е разпоредил в район „Средец“ да се проведе процедура по уведомяване на заинтересованите лица – притежатели на съседни имоти, за възражения и предложения.

В същото каре от улици, на „Кузман Шапкарев“ 3, е друга сграда, бивша недвижима културна ценност. Тя е предвидена за събаряне, за да се вдигне голяма офис сграда на осем етажа. Имотът от 1 дка е собственост на фирма „Тулекс“ на Пламен Илиев, бивш общински съветник от времето на Стефан Софиянски.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html