понеделник, 6 май 2024 г.

Президентът Росен Плевнелиев забърка голям международен скандал

Президентът на България Росен Плевнелиев (2012-2017) е на път да вкара България в сериозен международен скандал, след като публично поздрави в Баку президента Илхам Алиев за военната победа на Азербайджан в Нагорни Карабах и критикува арменците и Европейския съюз.

Част от думите му прозвучаха и като подкрепа за уреждане със сила и на спорове на Балканите. Местната новинарска агенция „Тренд“ цитира думите му, че изпитва гордост от това, че Алиев и азербайджанският народ отстранили тази несправедливост и успели да решат продължителен конфликт на основата на международните закони и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. „Азербайджанската армия действа много оперативно и достойно се справи със задачата си“, допълва Плевнелиев. Според него президентът на страната разрешил проточилия се конфликт и възстановил справедливостта, което години наред се оказало непосилно на много световни лидери.

„Поздравяваме Азербайджан. В света има много замразени конфликти. Разрешавайки този продължителен конфликт на своя територя, Азербайджан изпълни много важна работа от глобална гледна точка, давайки добър пример за всички“, продължава Плевнелиев.

Преди година арменските сили в Нагорни Карабах бяха разгромени с помощта на военното превъзходство и купени от Турция атакуващи дронове, като според Армения загиналите са поне 3400 души (според Баку – 7000). Поражението преди година дестабилизира Армения и до днес тя е в тежка политическа криза. Според Плвнелиев с военната операция Азербайджан създал основите за бъдещото мирно споразумение с Армения.

„Рано или късно то трябва да бъде постигнато и призоваваме Армения да си сътрудничи с Азербайджан. Решението на конфликта създаде нови възможности за развитие на района. Видяхме разрушенията в Карабах, не е останала една оцеляла къща. Това, че арменците напълно са разрушили джамии, културно наследство, домове, не се вписва в рамките на справедливостта. Затова пък сега Азербайджан модернизира тези територии, строи нови пътища, разработва строителни планове за градовете. Ще видим нови градове. Трудните дни за Карабах са в миналото. Сега вече Карабах го очаква модернизация, развитие и мир“, казва Плевнелиев, повтаряйки думи на президента Алиев от форум в Баку.

Позицията в подкрепа на Алиев е известна от миналата година, когато той също пред „Тренд“ застана на страната на Азербайджан и нарече действията на Армения провокация. Сега Плевнелиев добавя за haqqin.az, че пострадали от сепаратизъм и замразени конфликти „балканските страни с радост посрещнаха победата на Азербайджан над Армения“ и критикува ЕС, че поддържаше неутралитет в 30-годишния спор за Нагорни Карабах и сега бил безучастен към възстановяването на освободените райони.

Българите се зарадваха от уреждането на поне един от замразените конфликти в постсъветското пространство и това е добро начало, казал Плевнелиев. „Като президент на България критикувах тази позиция на ЕС, която смятах за вредна. Исках ЕС да заяви, че Армения е извършила несправедливост и след 30 години Азербайджан я изкорени. До началото на Втората карабахска война през цялото време призовавах международните организации и в частност ООН да проявят воля и да предприемат твърди мерки към Армения. Беше недопустимо страна член на ООН толкова грубо на пренебрегва международното право“, цитира думите му изданието.

Според него когато Азербайджан оправи инфраструктурата в района, „европейските чиновници най-после ще разберат, че Баку спасява авторитета на международното право“.

Позицията на ЕС винаги е била конфликтът да се уреди по дипломатически път чрез т.нар. Минска група на ОССЕ и осъди употребата на военна сила. След края на 44-дневната война в Нагорни Карабах преди година Жозеп Борел, ръководителят на външните отношения на ЕС, заяви, че Азербайджан, Армения, Турция и Русия са довели конфликта до формата, който наблюдаваме в Сирия и Либия – външни сили с интереси в района подкрепят местни участници за сблъсък с много жертви и разрушения, след което организират уреждането му в интерес на своето трайно присъствие.

Плевнелиев членува в местния Международен център „Низами Ганджеви“, кръстен на персийски поет, философ и обществен реформатор от XII век. Той се представя като неправителствена организация, но е учреден през 2011 г. с указ на президента Алиев и съществува с негова подкрепа. Целта на центъра е изучаване и представяне наследството на Низами, но всъщност в него членуват десетки бивши президенти, премиери и лидери. Центърът е организатор на Глобалния форум в Баку, чието осмо издание на тема „Светът след COVID-19“ се проведе тези дни в азербайджанската столица.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html