петък, 3 май 2024 г.

ВАС потвърди наказанието на следователка за постоянно пиянство

Снимка: Столица.бг

Тричленен състав на Върховния административен съд потвърди наказанието „забележка“, наложено на столична следователка за това, че системно e пиела алкохол през работно време – не само в сградата, но и в двора, и на изхода на службата. Това е поредното произнасяне на съда по казуса с Радиана Абдулова от следствения отдел към Софийската градска прокуратура.

През 2019 г. градският прокурор на София е предложил срещу следователката да бъде образувано дисциплинарно производство за употреба на алкохол през работно време. Според шефа на СГП това е довело до „компрометиране на честта на магистрата в професията и обществото, като деянието е системно и доказано противоправно“, като така е нарушила етичния кодекс, правилата за работа и е уронила престижа на съдебната власт и заради това поиска нейното уволнение.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) е образувала дисциплинарка, като по нея са били разпитани няколко свидетели. Те твърдели, че са виждали Радиана Абдулова в неадекватно състояние и предполагат, че това се дължи на употребата на алкохол.

Самата Абдулова пък е казала, че има здравословни проблеми, заради които приема лекарства, които водят до световъртежи и заради това състоянието ѝ е било неадекватно.

Дисциплинарният състав обаче приел, че Абдулова пие на работното си място, за което говорели излъчваният от нея мирис на алкохол, завален говор, треперещи ръце, отпуснатост на тялото, залитане, подпиране и падане, като заключил, че това е доказано за 17 август 2018 г. и 26 юни 2019 г.

Съставът предложил, а на 27 май м.г. Прокурорската колегия решила да накаже Адбулова със „забележка“ за уронване на престижа на съдебната власт.

Следователката обжалва наказанието. В началото на годината тричленен състав на ВАС отмени „забележката“, защото твърдението за употреба на алкохол на работното място се основава само на свидетелски показания, а липсват медицински доказателства за това.

През юли обаче петчленен състав на ВАС отмени решението на първата инстанция с мотива, че употребата на алкохол може да се доказва в съда с всички допустими доказателствени средства, включително и само със свидетелски показания. Това се отнася обаче за случаите, когато предмет на доказване е само употребата, а не точното количество алкохол, което се определя с тестове и изследвания според Наредбата за установяване концентрацията на алкохол и наркотици, каза още ВАС и върна делото на друг тричленен състав.

И сега новият състав на ВАС с председател Румяна Папазова и членове Николай Гунчев и Добромир Андреев (докладчик) потвърди решението на Прокурорската колегия за наложеното наказание „забележка“ на Радиана Абдулова.

Решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

Източник: Лекс.бг

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html