сряда, 15 май 2024 г.

ГЕРБ разкриха възможност за машинации с машините за гласуване

Снимка: Пресцентър ГЕРБ

Вместо ясен отговор за машините, ни се карат защо задаваме въпроси. Ние не в ролята си на политици или кандидати, а в ролята си на граждани просто питаме. Когато има нещо неясно, то трябва да получи своя отговор. Това заяви на извънреден брифинг зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. Заедно с него бяха лидерът Бойко Борисов и говорителят на партията Тома Биков.

„Едва ли има нещо по-лошо от изборен процес, в който никой не вярва. Днес ще зададем още въпроси“, добави той.

„Има ли пропуск в правилата за провеждане на избори, който позволява гражданин да гласува повече от веднъж – ще ви кажа, има“, каза Дончев.

Вторият въпрос е свързан с ЦИК. Решения там се вземат с гласуване – прозрачно, ясно, публично. По отношение на куп неща обаче, цялото ЦИК делегира доверието си само на няколко човека, които никой не ги знае кои са. Там има не само въпроси, но и много смущаващи факти“, добави той.

От партията направиха демонстрация и показаха как лесно правилата могат да бъдат надхитрени и така един човек да гласува два пъти или за президент или за парламент.

Тома Биков разказа за трима експерти в ЦИК – Александър Кирков, Пламен Желязков и Тодор Цолов, които се занимават с т.нар. ключ за машините. „Братът на Александър Кирков пък работи в ДАЕУ и се занимава със сертифицирането. Какво се получава: единият брат създава ключа, другият го одобрява“, коментира Биков.

Всички те са оставили заплати от по 10 000 лева и са отишли да работят за 2000 лева, изтъкна той.

„Казват, че ГЕРБ води кръстоносен поход срещу машинното гласуване, но всички забравят, че там, откъдето са тръгнали кръстоносците, то отдавна е отхвърлено“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и даде за пример Германия.

Източник: Труд

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html