петък, 17 май 2024 г.

Правосъдният министър ще внесе искане за освобождаване на Иван Гешев

Снимка: БГНЕС

 

Служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев, заместил Янаки Стоилов, спешно назначен за конституционен съдия, седмица преди парламентарните избори заяви, че е готов да внесе искане за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. В новата рубрика „Властта говори! Открито“, която се излъчва на живо на страницата на Министерския съвет във Фейсбук, той заяви, че причините за това са много и са свързани, както с работата на прокуратурата по определени дела, така и с недоверието на обществото, което било демонстрирано по време на миналогодишните протести.

„Ще внеса искане за отстраняването на г-н Гешев. Поводите са много и са свързани с най-различни досъдебни производства, които протичат по-странен начин“.

Все пак Демерджиев уточни, че преди да предприеме действия по отношение на обвинител номер едно, ще изчака решението на Конституционния съд, който беше сезиран от предшественика му Янаки Стоилов с питане – може ли правосъдният министър да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор.

Според Иван Демерджиев прокуратурата се нуждае от радикална реформа, част от която е свързана и с фигурата на самия главен прокурор, която трябва да се изравни като правомощия с фигурите на председателите на двете върховни съдилища.

Източник: БНР

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html