четвъртък, 16 май 2024 г.

Мълчание около смъртта на руски дипломат, открит мъртъв в Берлин

Снимка: Dnes.bg

Руски дипломат е намерен мъртъв при руското посолство в германската столица Берлин, съобщава Der Spiegel, позовавайки се на информация от берлинската полиция. Според непотвърдена информация в медиите дипломатът е паднал от прозорец, тялото му е открито на 19 октомври в 7.20 часа местно време пред сградата на ул. „Беренщрасе“.

Опитите на спешните служби да спасят живота му се оказали неуспешни. Следствените действия във връзка със смъртта на дипломата продължават.

Според официалния списък със служители 35-годишният дипломат е акредитиран като втори секретар на посолството в Берлин от лятото на 2019 г. Германските органи за сигурност обаче го смятат за действащ под прикритие служител на руската вътрешна тайна служба ФСБ.

Твърди се също, че е свързан с високопоставен офицер от друга служба на ФСБ. В Русия тя отговаря наред с други неща, за борбата с тероризма, като западните разузнавателни служби я свързват с т. нар. убийство в Тиргартен, при което живеещ в изгнание грузинец беше застрелян посред бял ден в Берлин през лятото на 2019 г.

Според проучване на SPIEGEL на разследващите платформи Bellingcat и The Insider и на CNN, служители от втората служба на ФСБ също са участвали в атаката с отровата „новичок“ срещу руския опозиционер Алексей Навални през лятото на 2020 г.

В случая с открития мъртъв дипломат руското посолство не е дало съгласие за аутопсия на тялото, съобщава SPIEGEL.

От средите на сигурността се казва, че обстоятелствата около предполагаемото падане и причината за смъртта са „неизвестни“. Тъй като загиналите са имали дипломатически статут, прокурорът не е в състояние да проведе разследване на смъртта.

Според информация на „Шпигел“ тялото на дипломата вече е прехвърлено в Русия. На въпрос от руското посолство изтъкнаха „трагичен инцидент“, който не беше коментиран по „етични причини“.

Подобен инцидент вече предизвика шум през 2003 г., когато портиерът на представителството падна от апартамента си на територията на посолството.

Германското външно министерство също е наясно със случилото се, но не разкрива подробности от съображения за защита на личните данни, каза говорителят на германското МВнР Кристофер Бургер на брифинг.

Източник: Агенция „Фокус“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html