понеделник, 6 май 2024 г.

Какво разказва паяк на 99 млн. години, хванат в кехлибар

Много преди Тиранозавър рекс да се разхожда по Земята, смола от древно дърво затваря в прозрачна опаковка паяк, който пази торбичката си с яйца. Нейният труп остава запазен заедно с потомството в кехлибар в продължение на 99 милиона години. Това е най-старото физическо доказателство за майчината грижа при паяците.

Тази вкаменелост е една от четирите, показващи, че някои древни паяци не само са пазили яйчените си торбички, но и може би дори са отглеждали малките си, съобщават учени в „Сборник на Кралското общество“

Майчините грижи, като охраната на яйцата, са често срещани сред съвременните паяци. Някои видове дори кърмят малките си. Тъй като майчините грижи са толкова широко разпространени, изследователите подозират, че паяците са развили това поведение много преди периода Креда, започнал преди около 145 милиона години. Но „за първи път виждаме доказателства за това поведение във вкаменелости“, казва Селдън от екипа учени.

Женската паяк и нейното неродено потомство принадлежат към вече изчезнало семейство паяци, наречени Lagonomegopidae, отличаващи се с големите си, отразяващи очи. Вероятно тя и близките й са ловували по дървета през нощта. Заедно с охраната на яйцата, женските паяци може да са оставали наоколо и след излюпването на яйцата. Три от парчетата кехлибар съдържат десетки едноседмични паяци. Паяците обикновено са самотни същества, така че наличието на множество паяци един до друг предполага, че те не са се разпръснали след раждането, а са избрали да останат до майка си.

Едноседмични паяци в кехлибар

Колко дълго тези паяци са останали около мама, остава неясно. Докато изследването „недвусмислено“ показва, че тези паяци са пазели яйчените си торбички през средата на Креда, бъдещите изследователи трябва да държат очите си отворени за женски с по-голямо  потомство.

Изследователите ще трябва да търсят допълнителни изкопаеми доказателства в съществуващите музейни и институционални колекции. Някои палеонтолози призовават за мораториум върху публикуването на изследвания за кехлибар от Мианмар, добит след 2017 г., поради опасения за нечовешки условия в мините и притеснения, че цените от продажбата на кехлибар финансира бойни групировки.

Червен кехлибар. Важно за науката находище на кехлибар в северната част на Мианмар е превзето от армията на страната и е разграбено в полза на генералите, потвърждава доклад от местна неправителствена организация

Кехлибарът, използван в това проучване, е част от вече съществуваща колекция в Capital Normal University в Пекин и е добит преди повече от десетилетие. Този мораториум не трябва да възпрепятства бъдещите открития, казва Селдън.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html