вторник, 7 май 2024 г.

Христо Иванов призна: Кирил Петков и Асен Василев са ни конкуренти

Проектът на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Васил „Продължаваме промяната“ е конкурент на „Демократична България“ (ДБ). Това каза в студиото на Свободна Европа съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Той коментира, че ДБ все още няма решение дали да издигне своя кандидат-президентска двойка. Причините за това са две: едновременното провеждане на парламентарните и президентските избори, както и намерението на „Продължаваме промяната“ да се яви с отделни кандидат-депутатски листи от тези на „Демократична България“.

„Това означава, че ние ще трябва да убеждаваме един кръг от избиратели, които спрямо нашето ядро са по-скоро периферия. Тези хора едновременно биха гласували за нас, но биха гласували и за Румен Радев“, каза Иванов.

От думите му се разбра, че ДБ няма да обяви до последния възможен законов момент (12 октомври) дали ще има номинация за държавен глава. Иванов обаче не допуска „Демократична България“ да подкрепи настоящия президент Румен Радев за втори мандат.

Той допълни, че усилията му са насочени в посока да бъде проведен честен разговор между ДБ и „Продължаваме промяната“, „а не просто да пръскаме райски газ наоколо“. Като фундаментален въпрос за „Демократична България“ съпредседателят на коалицията посочи отношението на „Продължаваме промяната“ към ГЕРБ и ДПС.

Иванов допълни, че ДБ ще търси „максимален ефект“ на парламентарните избори, като целта й е „да възстанови републиканския парламентаризъм“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html