понеделник, 6 май 2024 г.

Христо Иванов: Фокусирането върху харизмата води до масови самоизмами

На тези избори „Демократична България“ излиза с ясното послание, че трябва да възстановим републиканския модел на управление. Единственият начин да се справим с тази задача е “Демократична България” да бъде максимално добре представена в парламента. Българският политически живот не бива да бъде концентрират около лидери, които се опитват да излъчват монументалност, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов пред „Свободна Европа“.

Когато се фокусираме само върху харизмата, получаваме масови самоизмами, които водят до концентрация на лична власт и корупция, както при управлението на Борисов. Проблемът е, че се търси магьосник от Оз да спечели едни или други избори. А трябва да мислим как България да печели, каза Иванов, очевидно намеквайки за новите месии Кирил Петков и Асен Василев.

Доброто управление означава институции, това означава разделение на властите, систематична обществена резистентност. Появи се “Продължаваме промяната”, които са конкурент за определени електорални територии. Очакваме партньорство с тях с надеждата, че ще промени възможностите за формиране на стабилно мнозинство на дълбоката промяна.

Важно е да се изяснят няколко важни компонента – отношението на “Продължаваме промяната” към ГЕРБ и ДПС. Това е фундаментален въпрос за нас. Следващият разговор, който ни интересува, е за коалиционно споразумение за управление.

ИТН са труден партньор, което не означава, че не очаквам да си партнирам с тях.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html