понеделник, 6 май 2024 г.

Дават по 2000 лева за фалшиви ковид сертификати

Бизнесът с фалшиви тестове за ковид и за менте сертификати за ваксиниране е минал границата от 1 милион лева и се разраства с много бързи темпове, сочи проучване на „Галерия“. Лекари признаха пред нашата медия, че са получавали предложения от по 2000 лева, за да впишат в Националния регистър неваксинирани лица. Отделно в полицията върви разследване срещу една от големите софийски лаборатории, която е издавала фалшиви тестове – PCR или антигенни, срещу сумата от 500 лева. Друга лаборатория, издавала фалшиви документи – в Габрово, вече е разкрита и нейната работа е спряна, а служителите в нея се разследват.

Схемата за вписване на неваксинирани лица в Националния регистър е трудна, но не и невъзможна, затова и струва доста по-скъпо. Отговорност носи изцяло лекарят, „поставил“ ваксината. Ако бъде заловен, го заплашва затвор до 1 година и сериозна глоба. Най-важното в тази операция е къде се „поставя“ ваксината – в лечебно заведение, болница или при личен лекар. Най-лесно това става през личните лекари, които нямат над себе си пряк контрол. „Отварят флакона, унищожават ваксината и правят всичко останало – вписват данните на пациента в регистъра. Той си има всичко, включително и апликацията, с която може да пътува“, обясняват лекари измамната схема. По-трудно е това да стане в медицински център или болница. Там данните на пациентите се вписват не от лекарите, извършили ваксинирането, а от хора, които стоят над тях и имат за задача именно да следят дали не се правят далавери с препаратите против ковид. Експерти твърдят, че измамите със сертификати са се увеличили значително, след като европейските държави задължиха влизащите в тях да показват документ за ваксиниране.

Други измамници предлагат на далеч-по-ниски цени сертификати ментета в интернет, но там няма гаранция, че лицето ще е включено в регистъра, въпреки уверенията на „продавача“. Цените за такава услуга варират между 50 и 400 лева и могат да се открият в един от най-популярните сайтове за продажба на стоки втора употреба. Тя е пусната от анонимен профил – без име, снимка и телефон за контакт. Не е посочена и цената на услугата. Единственото, което става ясно от описанието, е, че документът е за еднодозовата ваксина „Янсен“, като се приема и плащане в криптовалути. От проведената кореспонденция става ясно, че в схемата е замесен и лекар, показа разследване на БНТ.

„Сертификатът е легитимен, издава се от доктор по законен път с единствената подробност, че ваксината не ви е сложена. Като си напишете данните в his.bg, си излиза, че сте ваксинирани“, обяснява авторът на обявата. Документът е готов за един ден. От мераклиите да се сдобият с такъв се изисква да изпратят снимки на личните си карти – лице и гръб. Нужно е и предплащане – 175 лв. Капарото се изпраща по банков път. След като системата генерира сертификата, клиентите го получават на хартиен носител по куриер с наложен платеж за останалите 50% от сумата.

Като доказателство авторът на обявата изпраща снимка на сертификат, издаден по същата схема миналата седмица, но със заличени данни. Уверява, че няма да има никакъв проблем, дори и граничните власти да сканират QR кода. Освен това търговецът на нелегалните сертификати обяснява, че те могат да бъдат изтеглени от системата и поставени на телефона.

Друга схема за измама със сертификати за ваксиниране взема 340 лева на бройка. „Само на групи от пет човека стават. По 340 лв. е бройката, 200 лева се плащат предварително“, казва той. „Ние оправяме нещата с нашия доктор в София и го изпращаме по куриер с наложен платеж, вие взимате сертификата и доплащате. Ще бъдете вписани с „Пфайзер“, като ще попълним, че първата ваксина е била преди определен период, а втората е била преди седмица“, оферира измамникът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html