вторник, 7 май 2024 г.

Календарния шлем се отлага: Медведев е новият крал на US Open

Даниил Медведев разби Новак Джокович на финала на US Open с 6:4, 6:4, 6:4 и така сърбинът остана без календарен Голям шлем през 2021 г. По-рано през годината той спечели Australian Open, “Ролан Гарос” и „Уимбълдън“. Първата ракета на Русия сервираше феноменално през почти цялия финал, но още по-впечатляващ бе фактът, че бе по-добър в дългите точки от дъното на корта – обичайно силна страна на съперника. Новак на моменти намираше решение с чести излизания на мрежата, но ниският процент на вкаран първи начален удар му попречи да залага пълноценно на тази тактика.

Дебютният трофей от Големия шлем на руснака идва от третия финал – след пораженията на US Open 2019 и Australian Open 2021. Той стана четвъртият руснак с титла в САЩ и шестият Мейджър шампион. Преди него са Евгений Кафелников („Ролан Гарос“ – 1996, Australian Open – 1999); Марат Сафин (US Open – 2000, Australian Open – 2005); Анастасия Мискина („Ролан Гарос“ – 2004); Мария Шарапова („Уимбълдън“ – 2004, US Open – 2006, Australian Open – 2008, „Ролан Гарос“ – 2012 и 2014); Светлана Кузнецова (US Open – 2004, „Ролан Гарос“ – 2009). Даниил е и петият тенисист, който побеждава Ноле на финал на Големия шлем.

За пръв път се чувствам толкова нервен преди да говоря. Първо трябва да кажа – извинявай. На теб и на феновете ти, Новак. Всички знаем за какво играеше. Заради нещата, които постигна тази година и през кариерата си искам просто да ти кажа нещо, което не съм казвал на никой друг, но ще кажа на теб – ти си най-великият играч в историята. Искам да благодаря на екипа си, родителите, семейството ми – всички приятели, които са някъде тук и гледат. Благодаря ви, не е лесно пътешествие да спечелиш турнир от Големия шлем, но съм много благодарен за подкрепата ви по време на това пътуване. Комплименти и за публиката. Накрая, но не на последно място, искам да завърша речта си с една сладка бележка – днес със съпругата ми имаме годишнина. По време на турнира не можех да мисля за подарък, казах си, че ако загубя след полуфиналите, ще намеря бързо подарък. Днес си мислех, че ако загубя тук, няма да имам време да ѝ купя подарък, така че трябваше да спечеля на всяка цена. Обичам те, Даша, и ти благодаря“, не скри емоциите си на корта новият шампион в Ню Йорк.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html