вторник, 7 май 2024 г.

Правната комисия отне Бюрото за защита от Иван Гешев

Народното събрание направи още една крачка към отнемането на Бюрото по защита от контрола на главния прокурор Иван Гешев и предаването му на Министерството на правосъдието.

В петък правната комисия на парламента прие на второ чете необходимите промени в Закона за Бюрото по защита. По всичко изглежда, че парламентът ще има достатъчно време, за да приеме окончателно тези законови поправки.

Основният аргумент за отнемане на Бюрото е, че то има полицейските функции, които са го превърнали в паравоенно формирование, което дава на главния прокурор прекомерни правомощия. Като аргумент се посочва акцията на Бюрото в президентството през юли миналата година.

Бюджетът на Бюрото по защита е около 10 милиона лева на година. Срещу тези пари се охраняват десетина свидетели по наказателни дела и трима магистрати. Един от охраняваните магистрати е самият главен прокурор.

„Бюрото за защита на свидетели е ефикасна и ефективна структура, но в България имаме дарбата да ги унищожаваме“, каза главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в парламента. Той заяви, че полза от закриването на Бюрото „ще имат само мафията и организираната престъпност“.

Той обмисля да прати в Конституционния съд текстовете от законопроекта, които предвиждат отнемане на сградния фонд на Бюрото и прехвърлянето им към Министерството на правосъдието.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html