неделя, 28 април 2024 г.

Лятото се завръща в следващите дни

Въпреки студеното време от последните няколко дни с пронизващ североизточен вятър и есенно усещане, септември ни е приготвил приятна изненада – лятото се завръща по нашите ширини и ще ни даде дни с много слънце и повишаващи се дневни температури.

Децата ще са щастливи, защото първият учебен ден ще е слънчев и топъл, ние по-големите също, защото ще можем отново да обуем късите панталонки и дори да планираме едно бързо море дали у нас, дали в Гърция – няма значение. А онези, които са любители на планината, да не се колебаят, а да тръгват към върховете.

Това са изводите, които прави Синоптичната комисия на база средносрочните метеорологични модели за период от 7 до 10 дни.

Още от събота започва постепенно затопляне, като дневните температури ще се повишават от ден на ден с по един, дори два градуса и в средата на следващата седмица максималните температури в низините на страната ще надхвърлят 31 градуса.

А по света се случват най-различни неща както в климатично-метеорологичен план, така и във всякакъв друг. Например в Калифорния зелените отстъпват, подгонени от липсата на ток, а властите поискаха разрешение да включат газови централи, за да могат хората да си пускат климатиците и да си сготвят, защото само на перки и слънце явно не става.

Тази информация идва дюшеш на Синоптичнита комисия, която не е много силен привърженик на изцяло възобновяемата енергия и започва анализ на причините да не можем да  произвеждаме ток само и единствено от възобновяеми източници.

Разбира се, пръст в тази работа имат технологиите, които за момента не позволяват да се съхраняват големи количества енергия за времето, когато няма вятър или слънце. Ако това се промени, няма проблем да преминем към напълно възобновяеми източници на енергия, но дотогава ни трябват и въглищата, и природният газ, и атомната енергия. Всичко друго води към скъп ток, който на всичкото отгоре може и да го няма.

В тази връзка става ясно, че китайците май се готвят да сложат прът в колелото на зелената политика, като на предстоящата среща за климата в Глазгоу няма да поемат нови ангажименти за намаляване на парниковите газове. Напротив, те вероятно ще продължат с политиката си да пускат нови въглищни централи в страната, за да задоволят нуждите си от ток, а и до помагат за строителството на такива навред в развиващия се свят.

Докато цената на тока подскача, в западната част на Тихия океан върлува супер тайфун, който се е насочил право към Тайван със скорост на вятъра от 220 км/час. Нищо изненадващо, все пак сме в сезона на тайфуните. Тайванците знаят какво да правят и вероятно ще се подготвят добре за тази мощна стихия.

В това време бе съобщено, че лятото в Европа било едно от най-топлите откакто се водят наблюдения. Вярно е, че Южна Европа и Средиземноморието преживяха сериозни горещи вълни, но останалата част от континента  бе доста хладна. Тази информация е поредното оръжие, използвано, за да се налага мнението за необратими климатични промени, което не се подкрепя от наблюденията на обективната действителност.

Но ако погледнем още по-напред, ще видим, че синоптичните модели подсказват влошаване на времето в края на следващата седмица, около 17 -19  септември, когато вероятно ще има условия за превалявания и захлаждане.

Какво ни чака до края на месеца?

В периода 17 – 22 септември вероятно ще е по-хладно и ще има възможност за превалявания, а след това отново стабилизиране на времето, много слънце и нормални температури за началото на астрономическата есен.

Който може – да заминава на море, който не може – да заминава по вили, паркове и градинки.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html