вторник, 7 май 2024 г.

Собственици на заведения на протест, властта не дава повече пари

В 14.30 днес пред Народното събрание се очаква да започне голям протест на собственици и служители в заведения, както и подкрепящи ги други бизнеси, срещу нововъведените мерки на здравното министерство за борба с коронавируса. Правителството предлага 420 млн. лв., за да успокои ресторантьорите, но вторите смятат, че парите са малко и няма да бъде постигнато нищо, освен освобождаване на работници в заведенията.

„Това е имитация на мерки срещу COVID-19“, каза пред бТВ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. „По заповед на министър Кацаров персоналът на заведенията трябва да бъде освободен. Това, че министри излизат и казват, че има икономически мерки – ние всички знаем, че няма такива. Няма и нищо общо с актуализацията на бюджета“, категоричен е Алибегов.

По думите му единствената антикризисна мярка е затваряне и ограничаване на заведенията. Според Алибегов Стойчо Кацаров е излъгал когато е казал, че при затваряне на бизнеси ще се задейства механизъм за икономическа помощ.

По думите на Ричард Алибегов са заложени 420 милиона лева помощ за бизнеса като цяло, а не само за заведенията. „Тези пари няма да стигнат“, заяви Алибегов.

Че парите са за бизнеса като цяло, а не само за този на заведенията, стана ясно от изявление на вицепремиера и социален министър в служебното правителство Гълъб Донев.

„Това, което е предвидено в актуализацията на бюджета, са около 400 млн. лв., които да бъдат насочени към бизнеса – за запазване на заетостта, за компенсиране на бизнесите, които изпитват затруднения в следствие на кризата. Друга мярка е насочена към затворените бизнеси. Искам да подчертая, че и в двете мерки – 60/40 с дизайна, който работи от юни месец, и в новата мярка 75/0, са включени самоосигуряващите се лица. Така, че за всички, които са засегнати по някакъв начин от кризата, тези мерки ще сработят”, посочи Донев.

Той намекна, че протестите може и да са политически мотивирани, макар да претендират само за икономически мерки. „Истината за протестите винаги е някъде по средата. Всички, които протестират, много добре знаят – не от днес влизат тези мерки, те са прилагани до момента. Проблемите, които те изтъкват – да, искат бизнесът да работи, но това са нощните заведения, те все още не попадат в мярката, в която се затварят заведенията. Просто има ограничение на времето. Парите за тези мерки са предвидени в актуализацията на бюджета и аз разчитам, че Народното събрание ще гласува тези средства”, каза министърът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html