вторник, 7 май 2024 г.

Мичио Каку обяснява защо не трябва да се свързваме с извънземен живот

Мачио Каку

След като открием признаци на извънземен живот (добре, ако), ще трябва да се справим с един нов много сериозен въпрос, предполагайки, че не извънземните са направили първия ход.

И този въпрос е: трябва ли да осъществим контакт?

Известният физик Мичио Каку заяви, че вярва, че ще открием извънземен живот. Но предупреди, че когато това се случи, трябва да внимаваме при установяването на контакт. В ново интервю за The Guardian той отиде по-далеч, наричайки контакта „ужасна идея“, пише Physics-Astronomy zone.

„Скоро ще имаме телескопа Уеб в орбита, ще имаме хиляди планети, които да гледаме, и затова смятам, че шансовете са доста големи, че можем да осъществим контакт с извънземна цивилизация“, каза той пред изданието.

„Има някои мои колеги, които смятат, че трябва да се свържем с тях. Мисля, че това е ужасна идея. Всички знаем какво се е случило с Монтесума, когато той се среща с Кортес в Мексико преди толкова стотици години.“

За тези, които не знаят, испанските сили, водени от Кортес, избиват невъоръжените ацтеки, докато „кръвта на воините потече като вода“, което не звучи като идеален вариант от първия контакт с извънземния живот. Каку е разширил идеята с пример от миналото, обяснявайки, че макар да вярва, че извънземният живот ще бъде предимно спокоен – като се има предвид, че подписите, които вероятно ще открием, ще са на цивилизации хиляди или може би милиони години преди нас – това не означава, че трябва да рискуваме да се обявим пред Вселената.

„Не можем да рискуваме“, каза той през 2018 г. „Не трябва да се опитваме да рекламираме съществуването си на извънземен живот в космоса поради факта, че не знаем техните намерения.“

Опасността, смята той, не е че извънземните ще бъдат „зли“ сами по себе си, а повече, че може изобщо да не им пука за нас. Той сравнява позицията ни във Вселената с тази на елен в гората. Докато ловците в гората представляват заплаха за елените, реалната опасност идва от онези, които биха могли да разредят гората и да унищожат околната среда.

„Всъщност, ако прочетете романа „Война на световете “, марсианците не са зли в смисъл, че искат да ни измъчват и да осъществяват всякакви варварски действия на човечеството. Не, ние просто се оказахме на пътя“, казва той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html