понеделник, 6 май 2024 г.

Нови ковид мерки влязоха в сила, бизнеси излизат на протест

сн. БГНЕС Архив

Рано тази сутрин в сила влезе наредбата на здравното министерство, с която се въвеждат допълнителни по-строги мерки за борба с коронавируса. Наредбата предвижда заведенията и игралните зали да работят до 23 часа, а дискотеките и нощните клубове да затворят.

Мерките

Спира се провеждането на концерти и други мероприятия, където няма осигурени места за посетителите.

Кината и театрите ще работят с половината от капацитета си, а фитнес залите – с 30 на сто.

С ограничен прием на посетители ще работят центровете за обучение. Детските парти клубове обаче затварят.

Заведенията и игралните зали ще работят от 7:00 ч. до 23:00 ч. Те трябва да осигурят дистанция между масите, а на една маса могат да сядат не повече от 6 души. Ваксинацията на персонала и посетителите ще бъде задължителна, само ако заведенията решат да работят на пълен капацитет.

Нощните клубове и дискотеките затварят.

Личните тържества, като сватби, кръщенета и други са разрешени с до 30 гости на закрито и 60 на открито.

Протести

Бизнесът реагира остро, като се обяви против новите ограничения. От Асоциацията на заведенията обясниха, че няма как дискотеки и барове да спрат да работят, без да има компенсации за бизнеса.

Масов протест в София ще събере хора от различни браншове, които са срещу мерки без компенсации. На него ще дойдат и булки, които се налага да отменят сватбите си заради новите ограничения. В София протестът е насрочен за утре пред Народното събрание, където според организаторите ще се присъединят и автобусни превозвачи, представители на увеселителни центрове и театрални школи.

От Българската асоциация за здраве и фитнес пък обясниха, че колективните спортове се забраняват, но не и груповите занимания. Оттам отбелязаха, че спортуващите хора повишават имунитета си и от асоциацията са съюзник в превенцията на здравето. Оттам също поискаха обезщетения.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html