четвъртък, 2 май 2024 г.

Вълна от скръб и възхищение по починалия Жан-Пол Белмондо

Ален Делон и Жан-Пол Белмондо, кадър от филма „Борсалино“ (1970), сн. imdb.com

Големият френски актьор Ален Делон не можа да сдържи емоциите си, когато научи за смъртта на друга легенда на френското кино – Жан-Пол Белмондо. „Напълно разбит съм“, каза той с треперещ глас по телевизията, цитиран от Франс прес, пише dir.bg. „Нямаше да е лошо, ако си бяхме тръгнали заедно“, добави 85-годишният актьор.

Жан-Пол Белмондо и Ален Делон често са били представяни погрешно като съперници, отбелязва АФП. Всъщност двамата колоси на френското кино са играли заедно в няколко филма, сред които „Борсалино“ от 1970 г.

Френският президент Еманюел Макрон отдаде почит на легендарния актьор. „Той завинаги ще си остане Великолепният (б. ред.: по аналогия с едноименния френски филм от 1973 г. с участието на актьора). Жан-Пол Белмондо бе национално съкровище“, написа Макрон в Туитър.

Руският режисьор Никита Михалков също отдаде дължимото на Жан-Пол Белмондо. Той още приживе стана легенда, отваряйки нова страница в историята на кинематографа, каза за починалия днес френски актьор 75-годишният Михалков, цитиран от ТАСС. Жан-Пол Белмондо „бе забележителен актьор, цяла епоха, легенда. Той отвори нова страница след филма „До последен дъх“ на Жан-Люк Годар“, коментира Михалков пред журналисти.

Сред водещите теми днес за европейските издания е кончината на Жан-Пол Белмондо.

Напусна ни Великолепния, изиграл роли в над 80 филма, известен с образите си на герои, които са повече майтапчии, отколкото непобедими, отбелязва в. „Фигаро“.

Светът на културата и на политиката отдаде почит на Белмондо, пише в. „Монд“. Изданието припомня, че вчера изказвания по повод кончината на Белмондо са направили френският президент Макрон, предшественикът му Франсоа Оланд, крайнодясната френска лидерка Марин Льо Пен, италианската кинодива Клаудия Кардинале, Ален Делон, ръководството на фестивалите в Кан и Венеция и много други звезди на киното и театъра.

Клаудия Кардинале нарече Белмондо „въплъщение на жизнеността“, а Ален Делон каза, че е напълно съкрушен от кончината на колегата си, който е донякъде част от неговия собствен живот, тъй като двамата са започнали кариерата си по едно и също време.

Сянката на Белмондо бе надвиснала в положителния смисъл на думата над френското кино и театър в продължение на около 50 години. Белмондо беше творец с малко награди, но обожаван от публиката, подчертава „Либерасион“.

„Икона на френското кино“, „Едно от най-разпознаваемите лица на френското кино“ – така в. „Кориере дела сера“ описва Белмондо и допълва, че сега цяла Франция е в траур.

„Индипендънт“ припомня, че чарът на Белмондо е толкова голям, че когато преди 10 години той се е завърнал на кинофестивала в Кан, никой не е забелязал, че физически той вече не е в същата форма както едно време. Вместо това кинофеновете са продължили да гледат на него като на същата привлекателна фигура на френското кино.

Актьорът с неподражаемо изражение, който превърна престъпниците, в които често се превъплъщаваше на екрана, в съблазнителни и неудържими герои, обобщава „Гардиън“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html