понеделник, 6 май 2024 г.

Ново проучване: Видяха кое кара човешкия мозък да се обърква

 

 

Триизмерните мозъчни органоиди, отглеждани в лабораторията (като показаните на снимката), могат да бъдат използвани за изучаване работата на човешкия мозък и как този процес може да се обърка при условия като синдром на Rett, показва ново проучване.

Триизмерните мозъчни органоиди, отглеждани в лабораторията, като този (показан на снимката), могат да бъдат използвани за изучаване на работата на човешкия мозък и как този процес може да се обърка при условия като синдром на Rett, показва ново проучване.

Групи от мозъчни клетки, израснали от стволови клетки на двама души с неврологичен синдром, показват признаци на разстройството. Резултатите, публикувани на 23 август в Nature Neuroscience, предполагат, че персонализираните мозъчни органоиди могат да бъдат мощни инструменти за разбиране на сложни разстройства.

Изследователите са нетърпеливи да създадат мозъчни органоиди, човешки стволови клетки, принудени да се превърнат в триизмерни петна от мозъчни клетки поради способността им да имитират човешки мозък в лабораторията.

В настоящото проучване изследователите са отгледали два вида мозъчни органоиди. Единият вид, отглеждан от стволовите клетки на здрави хора, произвежда сложна електрическа активност, която се отразява в мозъчните вълни, които произвежда мозъкът в пълен размер. Тези вълни, създадени от координираното изстрелване на много нервни клетки, са част от начина, по който мозъкът поддържа движението на информацията.

Изследователите също отглеждат органоиди, използвайки клетки от 25-годишна жена и 5-годишно момиче със синдром на Rett, нарушение в развитието, белязано от припадъци, аутизъм и изоставане в развитието. Смята се, че синдромът на Rett е причинен от промени в гена, наречен MECP2, мутации, които носят и лабораторно отгледаните органоиди.

Тези органоиди приличат на тези, отгледани от здрави хора, но се държат различно в някои отношения. Нервните им клетки излъчват сигнали, които са твърде синхронизирани и по-малко разнообразни. Някои от мозъчните вълни, произведени от тези органоиди, напомнят на мозък, който е отговорен за припадък, при който болус* от електрическа активност разбърква нормалната работа на мозъка.

С органоиди, носещи мутации на синдрома на Rett, учените могат по-добре да разберат синдрома и дори да започнат да тестват възможните лечения. Органоидите могат да дадат представа и за други разстройства, казва съавторът Бенет Нович, невролог от Медицинското училище на Дейвид Гефен в Калифорнийския университет.

„Работата на този фронт вече тече в лаборатории по целия свят.“

Оптимистично начало за лечение на много разстройства, предизвикани от мозъчната дейност.

*В медицината болусът е прилагане на отделно количество лекарство или друго съединение в рамките на определено време, обикновено 1–30 минути, за да се повиши концентрацията му в кръвта до ефективно ниво

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html