понеделник, 6 май 2024 г.

Румен Радев отказва избори „2 в 1“, иска парламентът да работи още

Румен Радев участва в откриването на военномедицински симулационен тренировъчен център във Военномедицинска академия. СНИМКА: 24 часа

Нови условия пред депутатите постави като свои изисквания президентът Румен Радев. Досега той настояваше само за актуализацията на бюджета. Има и още важни законопроекти, които да приемат, обяви обаче Радев при откриването на обучителен център за военни медици във ВМА. Президентът не посочи конкретните закони, но Демократична България и ИТН настояваха за време да се приемат т.нар. закони антиГешев. Радев обаче поиска депутатите да се произнесат по плана за възстановяване, изготвен от служебното правителство. Това НС упорито отказва да вземе каквото и да било отношение по плана, подчерта Радев. Президентът припомни тезата си, че избори 2 в 1 противоречат на духа на конституцията и освен това го поставят в неравнопоставено отношение. Той обаче щял да съобрази и евентуалното оскъпяване на вота, ако е на различни дати. Радев даде единствено да се разбере, че е против идеята за опити да са в три последователни недели.

Радев отказа да коментира дали ще подкрепи политически проект около министъра на икономиката Кирил Петков. Той бе призован да заяви позиция от депутати от БСП, след като такава подкрепа вече даде премиерът Стефан Янев. Няма причина да коментирам преди да стане факт, категоричен бе Радев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html