понеделник, 6 май 2024 г.

ИТН отказа подкрепа на БСП нарече ДБ и ИБГНИ „фурнаджийски лопати“

Само 7 минути продължи днешната среща между БСП и „Има такъв народ“ в парламента за третия мандат. Хората на Слави Трифонов категорично отказаха на лидера на социалистите Корнелия Нинова да подкрепят правителство на червените. Кога точно ще върнат мандата, за да може да се приеме бюджета обаче, БСП ще решава утре.

Срещата между двете партии днес бе последната от кръга срещи с т.нар. партии на протеста, които БСП организираха в търсене на подкрепа за третия мандат. В неделя те се срещнаха с „Изправи се БГ! Ние идваме!“, които казаха, че ще мислят за подкрепа, ако „Има такъв народ“ се съгласят да гласуват „за“ кабинет с третия мандат. Тогава БСП даде заявка, че се готви да върне мандата между 10 и 15 септември, за да може парламентът да приеме актуализацията на бюджета. Срокът БСП да предложи премиер обаче е до 3 септември.

Вчера „Демократична България“ пък категорично отказаха да се явят за среща със социалистите.
„Благодаря ви, че все пак дойдохте на срещата. Знаем и вашите предварителни позиции. Това, че правим тази среща, е въпрос на диалогичност. Въпрос на отчитане е това, че при първия мандат успяхме да стигнем поне до политическа декларация, която съдържаше съществените неща какво да се прави. После нещо стана, кой го прави, си е ваш проблем“, коментира в началото на срещата лидера на БСП Корнелия Нинова. „Нека да финализираме този разговор, за да може и ние като мандатоносител, да вземем окончателно решение“, допълни тя.
„Разбира се, че ще дойдем на поканата, защото това е нормално политическо поведение, а не да се случва с отказ по телевизията. Сега ще кажем това, което говорим още от началото. В първите дни на този парламент заявихме, че ИТН поема отговорността, ще предложи кабинет и ако той не бъде подкрепен от т.нар. протестни партии, няма да подкрепяме третия мандат и според нас ще се отиде на предсрочни избори. Останалите, както и БСП, не подкрепихте проектокабинета на партията“, коментира зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов. „ИТН няма да подкрепи БСП за съставяне на правителство“, заключи той.
„От вас зависи дали ще оставите този парламент да поживее една седмица отгоре“, обърна се Йорданов към Нинова. Той подчерта, че макара да има малко време, сега може да се започнат промени в съдебната реформа.
Йорданов още веднъж подчерта, че социалистите няма да срещнат подкрепа за мандата в ИТН и, че хората на Трифонов „няма да участваме в това, което другите партии представляват – фурнаджийска лопата“.
„Надявам се, че фурнаджийски лопати не се отнася до БСП, защото ние искахме политики. По-разумното беше да съставим трайно мнозинство, което да направи промяна“, отвърна Нинова. Според нея дори сега да се направят промени, главният прокурор ще си остане в длъжност, а съдебна реформа няма да се започне.

„Не е редно да има само кърпене и имитация на промяна“, допълни тя.

„Да, това е кърпене в някаква степен, въпреки че са необходими промени“, съгласи се Йорданов. Според него трябвало да се поеме отговорност, а не да се прави като „един дето говори сутрин едно, говори в два през нощта трето и по-късно четвърто“.

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html