вторник, 7 май 2024 г.

Доган разширява бизнеса с нова фирма

Видимата част от бизнес империята на Ахмед Доган се е увеличила с още едно дружество, показа проверка на вестник „Галерия“.

Това е фирмата „Космо Кибус“. Допреди два месеца тя е била 100% собственост на Янко Иванов. Отскоро вече той е с 33%. Като негови съдружнички влизат две дами, които са много близки до почетния председател на ДПС. Това са Нина Кашкина и Снежана Карова. Кашкина е управител на Боянския сарай, където Сокола живее през зимата, а фирмата „Хермес солар“ на Карова е собственик на летния дворец на Росенец. И двете жени са подставени лица на Ахмед Доган и участват в много енергийни, туристически и строителни дружества.

Новото бизнес начинание на Карова и Кашкина,

т.е. на Ахмед Доган, чрез „Космо Кибус“, е свързано с лиценз от държавата. Това е единственото, което се знае от официалните регистри. Според източници на „Галерия“ става дума за търговия с газ. В същия бизнес наскоро навлезе и бившият шеф на „Лукойл“ за България Валентин Златев. По негово време компанията продаде парцела за строежа на летния сарай на Доган.

Доган вече уреди управителката на зимния си сарай Наталия Кашкина като съдружник във вече действаща фирма за продажба на газ. Това е акционерното дружество „Блу Енерджи“ АД, което

ползва офис в административната сграда на НДК.

Това се случи преди година. Неин съдружник в „Блу Енерджи“ е бившият депутат Янко Здравков. Настоящият бизнесмен е същият, който приема Кашкина и Карова за съдружници в „Космо Кибус“. Фирмата е създадена през 2017 година, но досега не е работила. Очаква се с влизането на Доган в нея да започне да развива мащабна дейност. Наскоро от отговор на Министерството на енергетиката стана ясно, че тецът на Доган във Варна продължава да печели милиони от държавата въпреки клетвите на новите партии, че ще му спрат кранчето. Централата не работи, но получава пари, за да държи мощностите си в готовност. В същото време върви преустройство, за да може тецът да работи с природен газ.

ТЕЦ „Варна“

В бизнес средите се говори, че министърът на енергетиката Андрей Живков вече е оплетен в мрежите на Сокола. Точно той даде информацията за милионите, които

държавата продължава да превежда на теца на Доган,

след питане в парламента от депутатите на „Демократична България“. Живков със сигурност щял да се прости с поста си във второто служебно правителство на Румен Радев след провала и на третия мандат, който сега е в БСП, твърдят запознати с интригите от кухнята на парламента.

В ДПС са доволни, че Доган запазил позиции и при новата власт, както успява да го прави 30 години. Освен новите фирми и ударното навлизане в газовия бизнес държавата продължава да копае дъното на Варненското езеро с пари на данъкоплатците, за да могат големи кораби да стигат до пристанището на Доган, което той купи заедно с теца.

 

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html