сряда, 8 май 2024 г.

Зуека започва живота си наново в Испания

Васил Василев-Зуека тези дни е гореща тема не само в България, но и в Испания, където има стотици сънародници. Както вестник „Галерия“ съобщи първи още през юни, известният актьор, жена му – режисьорката Ани Вичева, и синът им, първокласникът Стефан, вече живеят край Средиземно море. Най-вероятно е тримата да са се установили в областта Валенсия, където отдавна имат близки, на които редовно гостуват през годините. Семейството напусна родината още в началото на лятото, като тогава Зуека сподели пред вестник „Галерия“, че за дълго се изнасят от България, но логично спести отговорите на въпросите, свързани с присъствието му в есенния сезон на „Нова“, което пък веднага породи хипотезата, че поне засега комикът „замразява“ професията. Той дори е отклонил предложението на известния режисьор Стефан Командарев да започне снимки в новата му градска драма „Ало“, която продължава темите за безумията в българския модел от предишните две ленти в своеобразната трилогия – „Посоки“ и „В кръг“.

„Ало“ ще бъде първият филм на Командарев без Зуека,

който му е кум. Известният тв водещ не е пожелал да приеме офертата и на Маги Халваджиян, за когото не е било никакъв проблем Зуека да долита от Испания за лайфовете на „Маскираният певец“ 3.

Маестрото на драмата и комедията обаче е категоричен, че иска да започне живота си в Испания без стрес и маратони между летищата. Зуека няма и финансови проблеми – той активно продава авторските си картини, а из диаспората се говори, че заможните и интелигентни нашенци на Иберийския полуостров вече са луднали по творенията му. В социалните мрежи не липсват думи на възторг като тези на дама с името Мари, която сравнява своето „съкровище“, нарисувано от Зуека, с любовта от пръв поглед, която е изпитала към шедьовър на Винсент ван Гог. Въпреки че Зуека все още няма официален арт дилър, той печели успешно – ако в началото на кариерата му цената на негово произведение започва от 600 лева, то сега тя е тройна и четворна.

Зуека и жена му Ани избраха по-добро бъдеще за сина си

Всъщност именно желанието да запуши пробойните във фамилния бюджет е една от причините Зуека да се отдаде на четката и боите. Той е споделял, че след хлопването на кепенците пред арт съсловието заради корона кризата започва да се чуди как ще обслужва кредитите си. А когато през есента на 2020 галеристката Радост Коцева му предлага да направи изложба с работите му в пловдивската й галерия U.P.A.R.K., актьорът първо е изключително изненадан. След това бързо превърта през ума си възможността да покрие някой и друг разход с парите от евентуалните продажби и се навива. Но има още нещо – Зуека

започва да рисува малко след смъртта на баща си,

който е притежавал същия талант. Василев дори предполага, че събитията са свързани на езотерично ниво. И не крие, че тъкмо преживяването пред платното го спасява през локдауна от депресията, която би го превърнала в лош и нетърпим човек. Не се вълнува от мнението на сеирджиите в интернет, припомняйки, че всеки артист предлага продукта си, за да го продаде, а не за да дочака обяснение в любов.

Сега в Испания Зуека е пред статива от сутрин до вечер, вдъхновен от изконните всемирни теми – любовта, семейството, свободата, преклонението пред изкуството, а жена му Ани подхваща бизнес в пристанищния град. Актьорът казва, че предварително „вижда“ идеите си – така, както е свикнал да го прави под прожекторите. Признава, че има страхотен усет към материалите – вероятно отново по наследство от баща му, виден строител. Действа динамично и с наслада. Неслучайно за 6 месеца създава 300 картини с почти стопроцентова реализация на международния пазар. Сред любимите герои, решени в неподражаемия му стил, гравитиращ около магическия реализъм, е не само Дон Кихот, а и вечно спасяващият се от потъване Мюнхаузен. Васил Василев открай време уважава барона, който винаги сам се измъква за косите от всяко житейско блато. Всъщност Зуека от десетилетия насам следва конструктивния пример на Мюнхаузен, въпреки че това всеки път води до „производство“ на новини с привкус на сензация.

Актьорът в годините, когато със Слави заедно пеят „Дулсинея“

Василев е сред първите, които осъзнават, че легендарното студентско предаване “Ку-ку”, в което той е вихър не само в скечовете, но и с плюшения мистър „Ку-ку“, чието управление дели със Стефан Рядков, рано или късно ще изгуби оригиналността, смелостта и силата на посланията си. В мерака да запазят нивото, блясъка и размера на хонорарите шоумените го прекръстват на „Каналето“, но Зуека напуска, защото

не може да търпи слабите изпълнения на Слави Трифонов.

Василев се дистанцира от колегите си и когато взима важното решение да скъса с пеенето въпреки успеха на хитовете си „Шъ тъ праа да умиргаш“, „Дулсинея“ и „Наричане“, за да се отдаде на Мелпомена. В началото на 90-те той и преподавателката му от ВИТИЗ Нина Димитрова, която става и негова жена, вече изнасят представления на създадения от тях театър „Кредо“. Те не само пробиват с „Шинел“, но превръщат спектакъла си по Гогол в международен сценичен феномен, шестващ по фестивали на четири континента. 20 години по-късно Василев напуска и майката на дъщеря си Девина, и „Кредо“ – защото се влюбва в режисьорката Ани Вичева. Но и той, и Нина запазват добрия – макар и хладен тон, докато по принуда се изясняват публично, предизвикани от всенародното любопитство. „Научавам за вдигнатия медиен шум около факт в моя живот, който отдавна е с изтекъл срок на актуалност. Коментар за човека, с когото съм преживяла изключителни звездни лични и творчески мигове в продължение на 20 години и който е баща на прекрасната ми дъщеря, е неморално да правя“, казва тогава Нина Димитрова в официално изявление. Зуека обаче остава достатъчно верен на каузата „Кредо“ – загърбва примамливи предложения на не един и двама режисьори и се посвещава на телевизията и киното.

Днес поредното „спасяване“ на Зуека е предизвикано от поредното му силно разочарование – това от българската действителност. „Всичко, което се случи и се случва през тези 31 години, ми дойде не до гушата, а вече не знам до къде. Все си казваме, че най-после сме стигнали дъното и ще се оттласнем нагоре. Но се оказва, че

тази държава дъно няма.

Трябва да мислим повече, да анализираме личностите, които се стремят към властта. Нужен ни е парламент без партийно мнозинство. Промяна няма да има, докато невидимите, които плащат на партиите, са на мястото си“, коментира Зуека.

Василев е убеден, че ще може да захлебва добре и със сатиричния спектакъл „Ние, българите“, който създадоха с Влади Априлов малко преди световната карантина. Обиколката им по света започна триумфално, но приключи бързо заради ковид рестрикциите. Тандемът обаче вярва, че след финала на корона истерията ще поднови представленията си, а дотогава общува със сънародниците по специално пуснатия за това Ютюб канал, към който всеки може да изпрати своето видео.

Във филма на Стефан Командарев „Посоки“

А „Ние, българите“ е за всичко това, което мотивира Зуека да си грабне жената, сина и куфарите и да поеме към Испания. Червената нишка в драматургията опира до глобалния въпрос защо по чуждите земи се държим цивилизовано, а в нашата сме като диваци. В 10 скеча Василев и Априлов осмиват образи и явления, които ни пречат да сме истински българи. Диалозите и монолозите са посветени на кретенизмите, идиотщините и абсурдите в нрава на нацията, за които няма рационално обяснение. Василев и Априлов градират „образците“ – алчен, по-алчен, най-алчен, бг политик, прост, по-прост, най-прост, бг мутра. Оказва се, че тъжното е повече от смешното, въпреки че зрителите се заливат от смях през цялото време. „Просто не си дават сметка, че вече ни е страх от израза „Високо вдигната глава сабя не я достига“, тъй като предпочитаме „Преклонена глава сабя не я сече“, съжалява Зуека. Дори в постановката той не крие, че е изтощен от сякаш безкрайния преход и от властниците, които тотално губят връзката с народа. Василев страда, че същият този народ нито е активен, нито е амбициозен, а винаги чака някой друг да свърши работата. „Просто сме добри хора. Но изход няма. Политиците са го разбрали много добре и го използват на всяка крачка – харесва им да сме бедни и необразовани, за да ни манипулират: с подкупи, обещания, нови лица. А всеки гледа да оцелява. Защото у нас така се решават нещата – пречиш ли, си заминал. Въпреки че там, където има и един българин, я има и България. Няма да изчезнем“, не се колебае Зуека. И безусловно нарича себе си „щастлив човек, целунат от Господа“. „Ани ме обича, имам две прекрасни деца, няма какво повече да искам. За нищо не съжалявам“, откровен е артистът, който обявява, че хуморът и позитивизмът са най-силното му оръжие.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html