сряда, 8 май 2024 г.

Този птерозавър с огромна глава може би е предпочел ходенето пред летенето

 

През 2013 г. при полицейска акция в пристанището Сантос в Бразилия са открити около 30 000 контрабандни вкаменелости, включително най-непокътнатият екземпляр, откриван някога, от вида пловзавър с огромна глава.

Нов анализ на вкаменелостта дава представа за стила на хранене на летящото влечуго, способността му да лети и анатомията, съобщават изследователите на 25 август в PLOS ONЕ и ScienceNews.

Идентифициран като Tupandactylus navigans, вкаменелостта е член на група птерозаври, наречени tapejarids. Тези птерозаври са известни със своите извънгабаритни черепи от ранния период на Креда, който е продължил от 145 милиона до 100 милиона години.

Някои добре запазени вкаменелости са намерени в Китай, но те не са толкова пълни, колкото тези вече анализирани вкаменелости, а анатомията на птерозавъра не е описана напълно. „Това е първият път, когато имаме цялостен череп и цялото тяло“, казва Виктор Бекари, палеонтолог от училището за наука и технологии NOVA в Капарика, Португалия.

Когато екипът на Бекари получава вкаменелостта през 2016 г., тя вече била нарязана на шест блока. „Много жалко“, казва Бекари, „но ние използвахме грешката в наша полза.“

Изследователите поставят нарязаните парчета вътре в CT скенер и след това използват сканирането, за да произведат 3-D модел на скелета на птерозавъра, който разкрива части, все още скрити в скалата.

Тази вкаменелост на Tupandactylus navigans е най-цялостният екземпляр от тапеджарид – група птерозаври, известни с черепния си гребен (оранжев), откривани някога

Предишни проучвания показват, че тапеджаридите имат къса, здрава шия, която да поддържа огромната им глава по време на полет. Но екипът на Бекари показва, че шията представлява над половината от дължината на гръбначния стълб, което би могло да затрудни продължителен полет. Дългите задни крака на вкаменелостта и сравнително късите „ръце“ намекват, че тази структура може да е била удобна за ходене.

Наблюдения предполагат, че T. navigans може да се е държал подобно на пауните, казва Бекари. Гребенът на тапеджарида вероятно е привличал приятели, птерозавърът е можел да лети високо към върховете на дърветата, за да търси храна или да избяга от хищници, казва той. „Но той е прекарвал по-голямата част от времето си, ходейки по земята.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html