сряда, 8 май 2024 г.

The Washington Post: Няма окончателно заключение за произхода на COVID-19

Американските разузнавателни служби представиха своя доклад за произхода на коронавируса на президента на САЩ Джо Байдън във вторник, но в него не можаха да постигнат консенсус дали вирусът е разработен в лаборатория или има естествена природа. Това съобщава The Washington Post, позовавайки се на двама представители на американските власти, цитиран от „Фокус“.

Според тях в рамките на няколко дни специалните служби трябва да подготвят разсекретена версия на документа, която да бъде публикувана. Според източници обаче докладът, въпреки огромното количество проучена информация, не дава окончателно заключение за произхода на вируса.

Както отбелязва вестникът, един от представителите на властите отбеляза, че американската разузнавателна общност „не е подготвена по най-добрия начин за решаване на този въпрос“, тъй като установяването на произхода на коронавируса е преди всичко в компетентността на учените, а не на разузнавачите.

Говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви в понеделник, че разсекретената версия на доклада за произхода на коронавирус трябва да бъде пусната на обществеността няколко дни след като документът бъде предаден на Байдън. Тя отбеляза, че все още не може да каже точно под каква форма ще бъде представена тази версия.

Байдън каза в края на май, че разузнавателната общност на САЩ няма достатъчно информация, за да каже със сигурност как е започнало разпространението на новия коронавирус: след контакт на човек със заразено животно или поради възможен инцидент в лабораторията на Уханския институт по вирусология в Китай.

Американският лидер инструктира тайните служби да удвоят усилията си да проучат всички налични данни и да му изготвят нов доклад в рамките на 90 дни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html