сряда, 8 май 2024 г.

Тайната на дълголетието: Добри гени, добра храна, добър дух

 

Разбира се че няма точна рецепта за дълголетието. Но хората са забелязали, че столетниците не само са повече в определени райони, но и процентът се увеличава.

Не е тайна, че консумацията на определени храни може да съкрати или да удължи живота според изследване на американски специалисти от университета на Мичиган, публикувано в сп. „Nature Food“.

Хапването на хотдог например отнема 36 минути от живота, докато една порция ядки прибавя 26 минути.

Общо изследователите са оценили 5800 продукта. Според тях замяната на 10 процента от дневните калории от говеждо и преработено месо с комбинация от плодове, зеленчуци, ядки, бобови растения и морски дарове намалява въглеродния отпечатък от храненето с една трета.

Ако се храни по този начин, човек може да удължава живота си с 48 минути дневно. Този вид промяна в храненето може да има положителен ефект не само върху хората, но и върху околната среда, убедени са изследователите.

Каква е тайната за дълъг живот? Добри гени, добра храна, чист въздух, добро географско разположение или повече време прекарано със семейството и приятелите? Тайната на дълголетието е скрита в начина, по който живеем.

Ето и местата, където хората са открили тайната на дълголетието:

Хонконг

Въпреки че е един от най-гъсто населените и замърсени райони на Китай, средната продължителност на живот в Хонконг е 83 години. Възрастните хора в този район обръщат специално внимание на ежедневните упражнения по бойни изкуства, като тай чи, който подобрява сърдечно-съдовата система. Придържат се към балансирана диета от задушени зеленчуци, ориз и изобилие от хидратация с много лечебни билкови чайове. В Хонконг има и отлично здравеопазване.

Исландия

Средната продължителност на живот е 83,1 години. Исландците са едни от най-щастливите хора на планетата, а затова спомагат ниските нива на престъпност и стрес сред населението. Исландия е третата най-здрава държава в света, а затова има принос простичката диета на местните – пресни морски дарове, сезонни органични продукти и месо и мляко от крави, хранени с трева. Рецептата за дълголетие се допълва от голямото количество горещи извори, за които се смята, че имат лечебни свойства.

Сан Марино

Сан Марино е една от 30-те най-богати държави в света, що се отнася до доходите на глава от населението. Сред местните липсва финансова несигурност, а безработицата е на ниски нива. Средната продължителност на живот е 83,1 години, за която помагат и чистият планински въздух, красивата природа и средиземноморската диета –  ръчно изработени тестени изделия, местни продукти, прясна риба и от време на време месо. Земеделието е основен икономически сектор в страната – много ферми произвеждат царевица, пшеница, грозде и маслини.

Макао

Процъфтяващата казино индустрия в района прави Макао изключително богат. Финансовата сигурност позволява на местните да избегнат стреса и да си позволят здравословен начин на живот, чиято средна продължителност е 84,6 години. В Макао са дълбоко вкоренени семейните отношения. Старейшините са уважавани и обгрижвани, което спомага да се поддържат хората по-здрави и щастливи през златните им години. Основната задача на възрастните хора в Макао е да се грижат за отглеждането на внуците си.

Сингапур

Продължителността на живота се е увеличила заедно с нарастващия икономически просперитет, като средната продължителност е 85,2 години. Възрастните хора се ценят като лидери на техните семейства и общности, което им помага да се чувстват необходими и ценни. В Сингапур има отлично здравеопазване, което се фокусира върху терапевтични и превантивни грижи, които допринасят за по-дълъг и здравословен живот.

Япония

Средната продължителност на живота в Япония е 85,3 години. Местните имат много здравословни ежедневни навици, като градинарство, отглеждане на лечебни билки и прекарване на време в социални среди. Диетата им е основана върху здравословни храни като сладки картофи и тофу, а консумацията на месо е ограничена. Остров Окинава е определен като мястото с най-много столетници в света и най-много жени, достигнали до тази възраст. Внушителните 740 от 1,3 милиона души са на възраст над 100 години и 90% от тях са жени.

Монако

Монако е втората най-малка държава в света, но има най-високата продължителност на живота – 89,4 години. Подобно на Италия, Гърция и Испания хората тук се придържат към  средиземноморската диета. Местните са религиозни, обръщат специално внимание на семейството и прекарват много време в отдих на открито – вероятно на яхти в Монте Карло.

А какъв е българският опит за дълголетие? Не много по-различен от световния, що се отнася до храненето, умереността и здравите семейни отношения.

Неделя Вангелова, която живее във Велико Търново, на 1 юли отпразнува своята 100-годишнина.

През годините баба Неделя, споделя че се е стремила да се храни разнообразно и балансирано и без да прекалява, а дълголетието си смята, че дължи на приема на много зеленчуци.

На младини много държала всеки ден да се яде постно, с изключение на събота. Според нея най-важното, което човек трябва да направи в живота си, за да има добро бъдеще, е да учи, като това най-често дава за съвет на своите деца и внуци.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html