неделя, 5 май 2024 г.

Необходима ли е трета игла ваксина срещу COVID-19 и кога да се постави

 

 

Здравните власти в САЩ, Израел и в други страни вече планират да предложат допълнителна доза от ваксините срещу COVID-19. Целта е да се повиши защитата срещу върлуващия „Делта“ вариант на заболяването. Но обмислянето на този въпрос също е знак и за друго: че ефектът от имунизацията, извършена преди месеци, вероятно отслабва.

Получаването на допълнителна доза от определена ваксина не е безпрецедентно. Ефектът от някои видове често намалява с времето. Например поставянето на ваксина против тетанус се препоръчва на всеки 10 години.

Разрешените за употреба в САЩ, ЕС и множество други държави ваксини продължават да дават високо ниво на защита срещу тежко прекарване на заразяването и смърт. Учени и здравни работници наблюдават в реално време резултатите от ефективността на ваксините срещу коронавируса, за да анализират устойчивостта им.

Въпреки това възможността им да предотвратяват заразяване падна сериозно с масовото разпространение на „Делта“ варианта. Това показват данните от проучване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), проведено сред пациенти в домове за възрастни и други.

Заедно с това данните от ситуацията в Израел, където „Делта“ също причини сериозни проблеми, са убедили американските здравни власти да предприемат стъпката, свързана с допълнителни дози. Това може да започне официално от 20 септември, ако получи одобрение от Агенцията за контрол на храните и лекарствата.

В Израел предлагането на допълнителна доза вече започна, като тези, които я получават, са хора над 50 години, които са били имунизирани преди пет или повече месеца.

Кога ще може да се получи допълнителна доза?

Всичко зависи от това кога е получена първата доза от ваксината. В плана, който беше представен през изминалата седмица, е заложено получаването на нова доза след ваксинация с продуктите на Pfizer и Moderna осем месеца след получаването на първа доза.

Към момента в САЩ продължава да се събира информация за еднократната ваксина на Johnoson&Johnson (Jensen), която получи разрешение за употреба по-късно от другите две.

Защо точно осем месеца?

„Няма нищо мистично около това“, каза главният хирург на САЩ Вивек Мърти. Периодът е свързан с данните, заради които се предполага, че именно след осмия месец защитата срещу тежко боледуване започва да намалява.

„Събрахме най-добрите мозъци, анализирахме информацията и видяхме сигнал. Сега споделяме оценките си публично“, каза още Мърти.

Това ще са първите хора, които са били ваксинирани на територията на страната. В тази група са здравните работници, живеещите в старчески домове и по-възрастното население. Именно те първи получиха достъп до ваксини през декември 2020 г.

Какво точно показва информацията?

Както вече стана ясно, информацията може да се сумира с това, че ваксините все още предпазват от тежки последствия от коронавируса, но губят ефективност срещу заразяването. Все още не е ясно доколко точно влияе разпространението на „Делта“ варианта. Знае се, че с доминиращата роля на най-опасния щам и по-лежерната употреба на маските, ефективността на ваксините падна.

Проучването на CDC в домовете за възрастни показва, че ефективността на ваксините е спаднала от 74 до 53% през последните два месеца. В същото време друго проучване показва липсата на спад в ефективността по отношение на предпазването от хоспитализация, което остава над 85%.

Проучване в щата Ню Йорк показва, че до май ваксините дават 95% ефективност срещу хоспитализация, която по-късно пада до 92%, а с навлизането на „Делта“ варианта – до 80%.

Реципиенти на органи, както и други хора с отслабена имунна система, вероятно нямат достатъчно добра защита, предоставена от ваксините. Сега те ще могат да получат трета доза, след не по-малко от 28 дни след завършването на първоначалната им имунизация. За хората с „нормални“ имунни системи, допълнителна доза се дава много по-късно след ваксинацията. При тях това се прави не за създаването на защита, а за обновяване на висококачествения ефект.

Какви са другите въпроси около процеса?

Остава неизвестен отговорът на въпроса какъв вид трябва да бъде третата ваксина след началната ваксинация. Продължават изследванията за нужда от подсилваща доза, както и за безопасността от нея.

Важен въпрос около евентуалното получаване на нова доза ще бъде и наличността на ваксини в световен мащаб. Започването на подобен процес може да затрудни още повече доставките в държави, които имат много малък достъп до препарати. Здравните власти в САЩ съобщиха, че разполагат с достатъчно ваксини както за американското население, така и за дарения на други държави.

Според редица здравни експерти поставянето на ваксини на възможно най-голям брой хора е най-добрият начин не само за предпазване от хоспитализации и „Делта“ варианта, а изобщо за намаляване на разпространението. По думи на д-р Мелани Суифт от Клиника Мейо в Рочестър, Минесота всяко ново заразяване „дава на вируса повече възможности да мутира по неизвестен начин и никой не знае какъв може да е следващият вариант“.

„Хората, които вече се ваксинираха, вероятно ще поискат и допълнителна доза. Но с това няма да постигнем целите, ако неваксинираните им съседи останат неваксинирани“, казва още тя.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html