сряда, 8 май 2024 г.

Реновираха Националната галерия в Берлин за 140 млн. евро

Снимка: Neue Nationalgalerie © BBR / Thomas Bruns

Новата национална галерия в Берлин – знаков музей на съвременно изкуство по дизайн на пионера на движението „Баухаус“ Лудвиг Мис ван дер Рое, бе открита отново за посещение, след продължил шест години ремонт на стъклената й сграда, предават Асошиейтед прес и ДПА, цитирани от БТА.

На церемонията германският министър на културата Моника Грютерс каза, че събитието бележи „завръщането на музея като място за поклонничество за любителите на модерното изкуство и като сцена за съвременните артисти“.

Британският архитект Дейвид Чипърфийлд ръководеше проекта по мащабното обновление на сградата от стъкло и метал, в който са инвестирани 140 милиона евро.

Мис ван дер Рое е последният директор на школата за изкуство и дизайн „Баухаус“, която е създадена през 1919 г. и е принудена да затвори врати скоро след идването на власт на нацистите през 1933 г. Архитектът Ван дер Рое емигрира в САЩ.

Сградата на Новата национална галерия е единствената сграда на архитекта след края на Втората световна война в Германия. Построена е в Западен Берлин, недалеч от Берлинската стена. Музеят отваря врати през 1968 г., година преди кончината на архитекта.

Галерията посреща отново посетители с три нови изложби – „Изкуството на обществото 1900-45“ с творби от колекцията на музея, експозиция на скулптури на Александър Колдър и изложбата „Роса Барба. Във вечното сега“, посветена на базираната в Берлин италианска визуална артистка и режисьорка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html