четвъртък, 9 май 2024 г.

Киро остава канадец, няма значение какъв се чувства

Кирил Петков, сн. бТВ/Ладислав Цветков

Българската Конституция обаче ясно предвижда изисквания за заемане на длъжност, както за министър, така и за народен представител. Те трябва да са само български граждани, без двойно гражданство, и по този въпрос не може да има никакъв спор, коментира деканът на Юридическия факултет към Софийския университет проф. Даниел Вълчев, цитиран от Новини.бг.

Пред бТВ той коментира, че по казуса няма значение дали сме съгласни, или не сме – важно е какво предвижда Конституцията. И обясни, че в много други държави има такива ограничения.

„Г-н Петков е подал необходимите документи, но тази процедура няма данни да е приключила. Важно ли е неговото субективно мнение, че той вече се чувства освободен? Не, не е важно“, категоричен бе Вълчев.

Той припомни, че подобен казус е имало и при Жорж Ганчев. През 1995 г. Конституционният съд прекратява депутатските правомощия на Ганчев, който при влизане в парламента е бил с българско и с американско гражданство.

Вълчев обясни, че ако се установи нарушение при Кирил Петков – указите ще бъдат обявени за невалидни с обратна дата. „Никога все едно не е бил министър“, обобщи той ситуацията.

Вълчев защити президента Радев, като каза, че не е негова работа да пита всички държави дали негов евентуален министър няма и чуждо гражданство. Вълчев е категоричен, че отговорността е на Петков при попълване на декларацията.

В коментар по друга актуална тема от последните седмици Вълчев потвърди, че се извършва проверка по сигналите за плагиатство от неслучилия се кандидат на „Има такъв народ“ за министър Петър Илиев. Проверява се дали Илиев е плагиатствал от колежката си доц. Наталия Киселова. Вълчев беше категоричен, че ръководството на университета не крие нищо, просто има правила, по които плагиатството се доказва. „Не очаквайте някой, когото не сме харесали по телевизията, ние сега да го обесим“, защити колегите си Вълчев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html