четвъртък, 9 май 2024 г.

Гешев в НС: Забавлявам се с изявленията на Рашков, от които обикновено нищо не е вярно

 

Главният прокурор Иван Гешев изненадващо се появи в парламента на заседание на парламентарната Комисия по конституционни и правни въпроси. Той се се яви с екипа си в Народното събрание, за да бъде изслушан в Комисията по конституционни и правни въпроси. „Тук съм от уважение към народните представители“, заяви той в кулоарите на Народното събрание.

Преди да влезе в залата, той заяви, че утре или в понеделник ще внесе искане в Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на член 24 от Правилника за дейността на Народното събрание, по силата на който трябва да се явява през 3 месеца пред правната комисия

Гешев се обоснова със следните мотиви:

„В българското Народно събрание може да бъде поканен българският главен прокурор от българското НС. Постоянните комисии, каквато е и правната комисия, осъществяват парламентарен контрол и по отношение на съдебната власт е недопустим съдебният контрол. Това е така, защото нееднократно конституционните съдии са посочили, че това променя баланса в държавата и в частност принципа за разделение на властите“.

Иван Гешев заяви, че е възмутен от полицейското насилие по време на миналогодишните протести, но не може да коментира нищо повече, защото няма нито задълженията, нито правомощията да контролира досъдебни производства.

„Аз по същество тях не мога да коментирам повече от това, което ви казах, и ще ви кажа защо. След конституционната реформи от 2016 г., извършена по инициатива на сегашния депутат Христо Иванов, се промени Законът за съдебната власт. Оттогава българската прокуратура не е централизирана. И аз като главен прокурор правя едно основно нещо – аз съм административен ръководител на административните ръководители и не отговарям за конкретната работа на конкретни прокурори, още по-малко по конкретни съдебни производства“.

Иван Гешев отказа да коментира назначаването в Бюрото за защита на свидетели под негово подчинение на Андон Андонов – едно от главните действащи лица от видеозаписа с полицейско насилие.

Гешев заяви още, че „се забавлява“ с изявленията на Бойко Рашков, от които по думите му „обикновено нищо не е вярно“.

До последно сигналите от прокуратурата бяха, че Иван Гешев няма да се яви в парламента. Във вторник на извънредно заседание на Народното събрание беше гласувано решение, по силата на което той до 20 август трябва да представи доклад за полицейското насилие.

Междувременно прокуратурата съобщи, че Иван Гешев е внесъл в НС доклад за дейността на Бюрото по защита при главния прокурор по прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

Може би ще съм първият главен прокурор, който ще си наеме частна фирма да го охранява. Това коментира обвинител номер 1 Иван Гешев пред депутатите от правната комисията в парламента.

По-рано председателят на Народното събрание Ива Митева съобщи, че от „Има такъв народ“ предлагат промяна в Закона за НСО, която предвижда намаляване на кръга лица, които ще бъдат охранявани и транспортирани от службата.

Според нея под пълна охрана трябва да бъдат само първите трима в държавата – президент, премиер, председател на парламента, като допълни, че така е в цял свят. „Главният прокурор трябва да бъде изваден от тази охрана, която е в момента“, посочи Ива Митева.

Иван Гешев каза, че ако се стигне до такива законови промени е възможно да стане първият главен прокурор в ЕС, който няма да бъде охраняван. Той добави, че знае защо с него има служители на НСО, като това се прави по препоръка на няколко служби. В отговор на въпрос от Николай Хаджигенов защо е охраняван, главният прокурор го призова да зададе въпроса на вътрешния министър Бойко Рашков, защото тази информация се намира в МВР и ДАНС.

„Ако искате, свалете охраната ми. Мен не ме е страх“, добави Гешев. И добави, че взима достатъчно висока заплата, с която да си позволи сам да си наеме частна охрана.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html