сряда, 8 май 2024 г.

Радев пита „Демократична България“ какво да се промени, за да има кабинет

 

 

Трябва ли да се промени нещо в подхода в преговорите вътре в Народното събрание, защото остава само един трети мандат, който ни дели от това да има или не правителство?

Този въпрос зададе президентът Румен Радев на ръководството на „Демократична България“. Днес е втората поредица от срещи между партиите и държавния глава преди той да връчи втория мандат на ГЕРБ, които пък заявиха, че ще го върнат веднага.

На срещата от ДБ дойдоха съпредседателите Христо Иванов, Атанас Атанасов и Борислав Сандов.

Преди срещите държавният глава обяви, че ще е крайно безотговорно, ако и този парламент не състави правителство и не актуализира бюджета.

С третия мандат четирите партии в 46-ия парламент извън ГЕРБ и ДПС да се опитат да си извлекат уроци и за кратко да излъчат управление, което може да осигури първа помощ на страната. Това поиска съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов на консултациите при държавния глава.

Според него формулата е с третият кризисен мандат да се състави правителство за зимата, а ключовият елемент е готовността на „Има такъв народ“ да влязат в разговори с останалите партии.

„Изправени сме пред предизвикателства, които изискват съставяне на редовно правителство. За да сполучим в третия мандат се изисква диалог, консенсус и компромис“, каза държавният глава, като уточни, че намерението на ГЕРБ-СДС е да върне втория мандат неизпълнен. Той попита „Демократична България“, която определи като активен фактор в диалога, дали трябва да се промени нещо в подхода за преговори в Народното събрание.

„Поставихте пръста в раната. Залогът е в третия мандат. Страната е изправена пред комбинация от кризи и мисля, че всички трябва да осъзнаем отговорността си и с третия мандат да опитаме да компенсираме дефицитите на подхода и за зимните месеци да имаме правителство.
Избирателите не са дали на никого доминиращата роля. Диалогът и възможността за търсене на пресечни точки за ключови“, обяви от своя страна Христо Иванов. Според него липсата на диалог е рецепта за липса на прозрачност.

Във вторник представителите на „Има такъв народ“ декларираха и пред Румен Радев, че не възнамеряват да обсъждат и подкрепят какъвто и да било кабинет след провала на преговорите за предложения от тях. ГЕРБ потвърди, че ще върне втория мандат още при получаването му и настоя конституционната процедура да не се бави и да не се обвързва с актуализирането на бюджета, а БСП – че е готова да приеме мандат по преценка на държавния глава и ще иска разговори с „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“. Социалистите разчитат на динамичната обстановка и натиска на задаващите се здравна и мигрантска кризи, за да успеят да променят позицията на най-голямата парламентарна група

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html