четвъртък, 9 май 2024 г.

Откриха къде се крие избягалият президент на Афганистан

Президентът на Афганистан Ашраф Гани се намира в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби, съобщи афганистанската телевизия „Кабул нюз“, цитирана от ТАСС. Няма обаче официална информация къде се намира. Самият той написа във Фейсбук, че е решил да се оттегли, за да предотврати кръвопролитие.

В неделя вечерта, няколко часа преди талибаните да влязат без бой в Кабул, Гани напусна страната.

Източник на ТАСС, непотвърден от други източници, отбеляза:

„Що се отнася до причините за краха на режима, то го  характеризира начинът, по който Гани избяга от страната. Четири автомобила бяха натъпкани с пари, а друга част от парите се опитаха да натъпчат в хеликоптер. Не всичко успя да влезе вътре и част от парите останаха на пистата на летището.“

По-рано същата телевизия твърдеше, че той е заминал първо за Таджикистан, а после – за Оман. А според вестник „Хащ е субх дейли“ Гани бил излетял за Оман от Узбекистан.

Твърди се, че членове на създадения в Кабул съвет за мирно предаване на властта са предлагали на Гани да им предаде правомощията си, но той отказал.

Според агенция Блумбърг в катарската столица Доха още няколко седмици преди падането на Кабул били започнали преговори за предаване на властта на талибаните. Тази схема обаче била обезсмислена от бягството на Гани.

Говорителят на талибаните Забиулла Муджахид каза, че движението води консултации за новата политическа система на Афганистан, включително с ръководителя на Съвета за национално помирение Абдула Абдула.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html