четвъртък, 9 май 2024 г.

Чудотворните икони и светите мощи на Балканите

Обновената галерия „Мисията“ отвори вратите си с документална изложба на чудотворни икони от Балканите

На 13 август (петък) от 11 часа се състоя официалното откриване на обновената галерия „Мисията“ към Държавен културен институт към Министъра на външните работи с фототипната изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“. Тя е реализирана от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“ и ще остане в галерията до 13-ти септември.
На тържественото събитие присъстваха посланици, делегати на дипломатическите мисии от Западните Балкани, дипломати от МВнР, партньори от Българската телеграфна агенция, Държавната агенция за българите в чужбина, Национален дарителски фонд „13 века България“, СУ „Св. Климент Охридски“, изследователи и медиевисти от Център „Проф. Иван Дуйчев“, ценители на културата и изкуството.
В своето приветстващо слово министърът на външните работи г-н Светлан Стоев заяви: „Тук – на крачка от градската глъч и институционалните вълнения – можем да си дадем сметка, че в днешно време все повече се нуждаем от мисии. Такива, които да носят цивилизационни ценности, да виждаме и градивни резултати от постигането им“ и допълни: „В 35-годишната си кариера съм се уверил, че културната дипломация е най-непосредственият път за достигане до умовете и сърцата на хората; чрез нея често се постигат резултати, които са трудно достижими с политически средства.“
Г-н Стоев изрази специални благодарности към бившия министър на външните работи д-р Соломон Паси, който беше сред присъстващите гости и чиято заслуга е създаването на Държавния културен институт и на скулптурния парк в МВнР.
Директорът на Държавния културен институт Снежана Йовева-Димитрова отправи благодарност към екипа на МВнР и към колегите си от ДКИ за подкрепата при осъществяването на обновяването на изложбеното пространство и пожела галерия „Мисията“ да продължи да се развива като активно пространство за културна дипломация.
В 24 пана фототипната изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ показва църкви и манастири от Балканите, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи като скъпоценни реликви. Един от изследователите, допринесъл за създаването на експозицията и директор на Център „проф. Иван Дуйчев“, Проф. Вася Велинова, подчерта, че тя е „разказ за нашите общи корени, общи мисловни стереотипи и духовни ценности“.
Очаквайте нови програми и събития за културната ни дипломация в обновеното пространство на галерия „Мисията“ през есента.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html