сряда, 8 май 2024 г.

Катерят на колене църква в Гърция за Успение Богородично

Богомолци изкачват стълбите на църквата Св. Богородица на гръцкия о. Тинос

На гръцкия остров Тинос, известен като Островът на Богородица, има традиция, която се спазва всяка година на празника Успение Богородично. Много хора, в знак на преклонение се придвижват на колене от пристанището до църквата на „Света Богородица“. Гърци от цял свят пристигат всяка година, за да се помолят в храма на Тинос.

На всеки гръцки остров има църква „Света Богородица“, построена на място, което се вижда от всички страни. Всяка година храмовете, преддверията им и дори цялата обител около манастирите се пълнят с вярващи. Някои нощуват и на открито пред църквите.

Иначе вече много активен е трафикът по цялата пътна мрежа на Гърция във връзка с утрешния празник Успение Богородично, предава БНР.

Пътната полиция разположи извънредни екипи по контрол на трафика. Следи движението с дрон. При нарушения се налагат високи глоби.

Пуснаха извънредни фериботи, за да имат възможност туристите да отпътуват за островите. Чака се дълго време на опашка на пристанищата поради стриктна проверка на здравните сертификати.

Полицейски контрол е поставен в отсечките, водещи към църкви и манастири. Храмовете са украсени за утрешния празник. Стриктно се спазва протоколът – маски и дистанция.

Забранени са литийните шествия с икона извън храма, за да не се събират много хора.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html